Türkiye'nin ekseninin kaydığını iddia edenlere cevap bir yabancı yatırım bankasından geldi.
Goldman Sachs, dünya ekonomisinin büyüme hızının bundan böyle 15 gelişmekte olan ülke tarafından belirlendiğini ileri sürdü. Bu 15 ülke Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya, Türkiye, Mısır, Bangladeş, Endonezya, İran, Güney Kore, Meksika, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Vietnam olarak sıralanıyor.
Peki ülkelerin büyüme hızları ne durumda? Beklentiler ne yönde?
Gelişmiş G-7 ülkelerinin büyüme hızının 2010'da yüzde 2.6 gerçekleşmesi bekleniyor. 2011'de de büyümenin yine yüzde 2.6 olacağı tahmin ediliyor.
Gelişmekte olan ilk dört ülke yani BRIC ülkelerinin büyüme hızları ortalaması ise 2010 için yüzde 8.9, 2011 için de yüzde 8.7 olarak hesap ediliyor. Türkiye başta olmak üzere diğer gelişmekte olan 11 ülkeye gelince... Onlar da dünya ekonomisindeki büyümeye destek veren ülkeler olarak sayılıyor.
Gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretindeki payları konusunda da şu çarpıcı rakamlar veriliyor. Gelişmekte olan 15 ülkenin dünya ticareti içindeki payı yüzde 21'e ulaşıyor. Dünya ticaretinde önemli bir ağırlığa sahip olan ABD'nin payı ise yüzde 15'ten yüzde 10'a geriliyor. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarındaki ticaret önemli oranda artıyor. Gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarındaki ticaretin çoğalmasında, Çin'den Suudi Arabistan'a kadar uzanan bir hatta inşa edilen hızlı tren yolunun payı büyük. Bu Yeni İpek Yolu'nun ticaret hacminin 2.8 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Çin'in Ortadoğu ülkelerine ihracatı, ABD'nin ihracatını artık aşıyor.
Güney Asya'ya yatırım artıyor
Doğrudan yatımlarda ise, özellikle Güney Asya ülkelerine olan yatırımlar hızla çoğalıyor. Çünkü iyi eğitimli ve gelir seviyesi yüksek insanlar artık bu bölgede yaşıyor. Dolayısıyla pek çok firma Güney Asya ülkelerini yatırım yapmak için cazip buluyor.
Afrika ülkelerine gelince... Başta Çin, Hindistan ve Türkiye olmak üzere pek çok gelişmekte olan ülke, Afrika'ya doğrudan yatırımlarını çoğaltıyor. Hintli Tata grubu şimdiden Afrika'nın ikinci büyük yatırımcısı oldu.
Dünya çapındaki bu rakamlar ve gelişmeler, Türkiye'nin ekseni kaydı diyenlerin içi ne kadar boş iddialarda bulunduğunu ortaya koyuyor.
Bunlar ya dünya ticaretinin ve ekonomik gelişmelerin hangi yönde yol aldığını bilmiyor ya da bütün enerjilerini sadece AK Parti düşmanlığına harcadıkları için dünyayla hiç ilgilenmiyor. Türkiye'nin ekseni onların söylediği gibi dini inançlar doğrultusunda kaymıyor. Türkiye, dünya ekonomisi ve ticaretine paralel olarak hareket ediyor.
Bir hatırlatma daha yapmakta belki fayda var. The Wall Street Journal, 4 Ağustos 2010 nüshasında, 21 İran şirketinin ABD Hazinesi tarafından kara listeye alındığını duyurdu. Bu şirketlerin yarısından fazlası Avrupa'da faaliyet gösteriyor. Üçü Belarus'ta, sekizi Almanya'da, biri İtalya'da, biri Lüksemburg'da, biri Japonya'da diğerleri ise İran'da bulunuyor. Türkiye'de kara listeye alınan tek bir İran şirketi yok. Türkiye'nin ekseni kaydı diyenlerin, Avrupa ülkelerinin eksen kontrolünü yapmalarında fayda var.