"Kızım bu aralar aile resimleri çizerken babasını ya hiç çizmiyor ya da sürekli karalayarak çiziyor. Sizce ne demeye çalışıyor?" -K.L./Adıyaman
Çocuklar iç dünyaları hakkındaki ipuçlarını resimler yoluyla ortaya koyabilirler. Anladığım kadarıyla; kızınız babaya biraz kızgın ya da onu özlüyor. Bana resimlerinde babanın olmaması; eşinizin kızınızla az etkileşime girdiğini veya onunla çok fazla vakit geçirmediğini düşündürdü.
RENKLERE DİKKAT
Bu nedenle kızınız, babasıyla haftada en az iki-üç defa 20'şer dakika özel vakit geçirmeli. Birlikte kızınızın odasında ya da rahat edebilecekleri başka bir odada 20 dakika sadece oyun oynasınlar. Bu süreç bir ay kadar devam etmeli. Ayrıca kızınızın resimlerde kullandığı renklere dikkat edin. Kırmızı saldırganlığı, mavi inatçılığı, yeşil güven ihtiyacını, turuncu doğa düşkünlüğünü, siyah karamsarlığı, kahverengi uyum sorunlarını sembolize eder.
OĞLUM HİPERAKTİF Mİ?
"4 yaşındaki oğlumun dikkati çok dağınık ve çok hareketli. Hiperaktif olabilir mi?" S.D./Nevşehir
Toplumda 'Her hareketli çocuk hiperaktif, her hiperaktif çocuk hareketlidir' gibi yanlış bir inanç var. Oysa okul öncesi dönem çocuğunun en belirgin özelliği; hareketli olmasıdır. Sizin ona hiperaktif diyebilmeniz için oğlunuzun diğer çocuklardan ayırıcı çok farklı özelliklerinin olması gerekir. Durdurulmayan bir hareketlilik, tutturma dediğimiz ısrarcı davranışların çokluğu, uzun süre bir oyunda oynayamama, çok çabuk sıkılma, sürekli soru sorma ama cevabını dinlemeye tahammül edememe, kurallara uymama, bekleyememe gibi sorunlar varsa, o zaman psikiyatr görmeli.
GELİŞİM GERİLİĞİ İÇİN NE YAPMALI?
"3 yaşındaki oğlumun gelişimi 2 yaş seviyesinde. Evde neler yapmamızı önerirsiniz?" A.Z./Muğla
Ona evde bol bol resimli kitaplar okuyun, resimleri ona parmağınızla gösterin. Mutlaka parmak oyunlarına ağırlık verin. İlk etapta yapmak istemeyecek ya da sizi izlemeyecektir, ancak zaman içerisinde onun da yaptığını göreceksiniz. Ayrıca ayna karşısında taklit oyunu oynayın. Kucağınıza alın ve ayna karşısında çeşitli hareketler yapın. Ondan da bu hareketleri tekrar etmesini isteyin. Kalemle karalama ve boyama çalışmaları yapın. Çocuğunuzun hayal gücünü artırmaya çalışın.