"Birinci sınıftaki kızım, bir dakikada 45-50 kelime okuyor. Okumasını nasıl geliştirebilirim." K.N./Muş
Kızınızın okuma becerisini geliştirmek için önce okuma sevgisini geliştirmeniz gerekli. Çocukların okuma sevgisini geliştirmekte bol resimli, az yazılı ve hatta büyük karakterli yazılmış hikaye kitapları çok etkili olur.
ÇOCUĞU ZORLAMAYIN
Çocuğun; okuduğu yazıyı çabuk bitirmesi, sayfaları hızlı hızlı geçmek onun için daha sürükleyici olacaktır. Bu da okumayı sevmesini ve daha fazla dikkat ederek okumaya çalışmasını sağlayacaktır. Çocuğunuzla sık sık scrabble oynamaya özen gösterin. Özellikle okuyabildiği zamanları övün. Yapabildiklerini öne çıkarın. Okumayı, ders yapmayı bir ceza aracı olarak kullanmayın. "Eğer bu şekilde davranırsan sana iki sayfa daha fazla okuturum" tarzı ifadeler çocukta okumaya karşı isteksizlik geliştirecektir. Ayrıca siz de kitap, gazete, dergi gibi yazılı materyalleri boş vakitlerinizde okuyarak ona model olun.
YAS TUTAN KIZINIZA DESTEK OLUN
"Kızım bir süre önce babasını kaybetti. Bu dönemde ona nasıl yardımcı olabilirim." T.H./Antalya
Çocuklarda yas süreci, son dönemlerde en çok konuşulan konular arasında. Yakınını kaybeden çocuk; ölüm, kaybetme korkusu, dini olgular gibi birçok konuyu sorgulamaya başlar. Özellikle de kendini güvende hissedememe, diğer yakınları da öldüğünde kendine ne olacağı gibi kaygılar ve korkular büyümeye başlar. Çocuğun vereceği tepkilerin en tehlikelisi yok sayarak unutmayı yeğlemesidir. Çünkü yas, yaşanması gerekli bir süreçtir. Bu konuda önerim; kızınızı bir pedagoga götürerek profesyonel bir destek almanızdır. Uzmandan; ebeveyn olarak ona nasıl yaklaşmanız, bu süreçte ona nasıl destek olmanız gerektiği konusunda görüş ve öneri talep edin.
OĞLUNUZU ANAOKULUNA GÖNDERİN
"5 yaşındaki oğluma üstün zekalı tanısı kondu. Onu ilkokula mı yazdırmalıyım?" E.Y./Sinop
Üstün zekalılık özel eğitim gerektiren bir problemdir. Yaşından önce okuma, yazma gibi becerileri kazanan çocuğun hemen okula gönderilmek istenmesi yanlış bir tercihtir. Bu nedenle benim önerim; okul yerine, önce anaokuluna yazdırılması ve kendi yaşıtlarıyla beraber hareket etmeyi öğrenmesidir. Böylece arkadaş edinme, paylaşma, rekabet etme gibi önemli becerileri kazanmasını sağlayabilirsiniz