Otizm hastalığı hakkında yapılan araştırmalar ve son gelişmeler konusunda bilgi verir misiniz? M.Y./Niğde
Otizm konusunda araştırmalar devam etmektedir. Ancak bu araştırmaların resmi sonuçları keşinleşmemiştir. Araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler şöyle:
Günümüzde otizmin görülme sıklığı 80 çocukta bire düştü.
GENETİK DE OLABİLİR
Otizmli çocukların bilgi ve bilişim teknolojileri alanında üst seviyede performans gösterdikleri gözlenmiştir.
Bir beyin görüntüleme cihazı uygulamasına göre; otizmli kişilerin beyinlerinde, bölgeler arası iletişimdeki bant genişliğinin çok etkili olduğu bulunmuştur.
Yapılan bir başka araştırma otizmin, beyindeki serotonin hormonunun azlığından ya da bozukluğundan ileri geldiğini göstermektedir.
Yapılan bir araştırma da nedenin tamamen genetiğe dayandığını savunmaktadır.
Hamileliğin başından itibaren folik asit kullanımının artmasının, otizm riskini azalttığı ortaya çıkmıştır.
Çocuk okuldan soğuyabilir
İlkokul birinci sınıfa giden kızım soğuk algınlığı geçiriyor. Okula göndermeli miyim? E.Y./Denizli
Ani hava değişimleri; hastalıkların artmasına ve vücut direncinin düşmesine neden olmaktadır. Özellikle anaokuluna veya ilkokula yeni başlayan çocuklar, geçmiş yıllara göre daha fazla hastalanırlar. Bunun nedeni; hem o ortamdan virüs taşıması, hem de alışık olmadığı bir tempodayken vücut direncinin düşmesidir. İlkokula yeni başlayan çocuğunuzu çok sık okula göndermemeniz, onun okuldan soğumasına ya da çalışmaları kaçırmasına neden olabilir. Bu nedenle de derslerinden geri kalabilir. Her şeyden önce, doktorunuzun görüşü önemli. Eğer evde dinlenmesi gerektiğini söylüyorsa mutlaka okul derslerini beraber evde takip edin; geri kalmasın.
Anlayışla yaklaşmalısınız
Oğlum, arkadaşlarının eşyalarını eve getiriyor. Yanlış bir şey yaptığını nasıl anlatabilirim? Ö.F./Uşak
Bazı çocuklar okulun ilk günlerinde arkadaşlarında gördükleri renk renk kalemtraşları, silgileri, kalemleri eve getirebilir. Ona ait olmayan şeyleri nereden bulduğunu sorun. Sizi tatmin edecek bir cevap aldıysanız, anlayışla karşılayın. Ancak onu tekrar arkadaşına götürmesini söyleyin. Mutlaka takip edin. Ona hissettirmeden, okuldan geldiğinde ceplerine ve çantasına bakın. Eğer bu davranışın soruna dönmeye başladığını düşünüyorsanız, karşınıza alın ve bu davranışının çok yanlış olduğunu anlatın.