Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Okula gitmesi için telkinde bulunun

"Birinci sınıfa giden çocuğum son bir aydır okula gitmek istemiyor. Karın ağrıları, kusmalar, her türlü bahanesi var. Ne yapmalıyım?" K.B./Amasya
Okul fobisi tanısını koyacak kişi bir çocuk psikiyatrıdır. Bu problem daha çok çocuğun; ailesinden birini kaybetme, okulda öğrenmeyle ilgili problem yaşama, öğretmeni ile yaşadığı bir olumsuzluk, arkadaşları tarafından dışlanma ya da yetişkinin onu bir şekilde bırakıp gittiği bir anda ortaya çıkan travmatik bir durumdur. Çocuk okula gittiğinde ya annesinin onu bırakıp gideceği ya da annesinin başına bir şey geleceği gibi gerçek dışı korkular yaşar. Bu, gözlenen en sık nedendir. Diğer bir neden de çocuğun mükemmeliyetçi bir çevrede yetişmesinden dolayı derslerinde kendince yeterince başarı gösterememesinden duyduğu kaygıdır. Önce bir psikiyatırdan tanı almanız gerekli. Daha sonra tanıya uygun olarak psiko-eğitsel bir tedavi şekli uygulanmalı. Özellikle çocuğunuza karşı istikrarlı ve net davranın. Zira tutarsızlıklarınız bu problemin daha da artmasına neden olacaktır. Okula gitmesi konusunda telkinlerde bulunun. Ona güvendiğinizi hissettirin. Başkalarının yanında bu ya da diğer konularda çocuğunuzun kişisel özellikleri hakkında konuşmayın. Bu problemi hayatınızın merkezine koymayın. Hatta bu sorun yokmuş gibi davranmaya çalışın.

TELEVİZYON SESİ DEĞİL MÜZİK DİNLESİN
"Bebeğimin zihinsel gelişimi için neler yapmamı önerirsiniz?" P.R./İstanbul
Her şeyden önce bol bol diyalog ve sevgi gösterisinde bulunun. Çünkü bebekler kendilerini ne kadar güvende hissederlerse, o oranda çevreye karşı duyarlı olur. Göz kontağı kurup sürekli yüz mimiklerinizi değiştirerek ilgisini çekmeye çalışın. Televizyon sesinden çok, müzik sesi dinletin. Konuşmalarınızda kavramları mutlaka kullanın. Büyükküçük, güzel-çirkin, 1-2-3... gibi. Aynı kelimelerin tekrarı olan tekerleme ya da şarkılar söyleyin ki hafızası ve kelime hazinesi gelişsin. Bol bol oyunlar oynayın. Ödüllendirme ağırlıkta olan davranışlar gösterin.

ÇOCUK ŞİZOFRENİSİ OTİZMLE KARIŞABİLİR
"Çocuğuma 'Çocukluk şizofrenisi' tanısı konuldu. Özel eğitim mi almalı, ilaç tedavisi mi?" K.İ./Mersin
Şizofrende esas olan beyindeki dopamin miktarının artmasıdır. Özellikle 8-10 aylıkken de fark edilebilecek olan bu sorun kısmen otizmle de karıştırılabilir. Ancak daha çok, ailede şizofren tanısı ya da belirtileri gösteren kişiler var ise daha ayırt edici tanı koyma şansı vardır.

ÜÇLÜ TEDAVİ GEREKİR
Özellikle okul başarısında, sosyal ilişkilerde gerileme gözlenir. Üç boyutlu tedavi önemlidir. Özel eğitim, aile terapisi ve ilaç tedavisi son derece önemlidir. Özel eğitimle çocuğun yaşadığı gelişim geriliği açığı kapatılmaya çalışılır. Aile terapisiyle anne-baba- çocuk ilişkisi iyileştirilmeye çalışılır. İlaç tedavisi ile ise fiziksel anlamda salgı bezlerinin düzeni sağlanır. Ancak bu sorunda; psikiyatr-özel eğitim ve terapist üçlüsünün sağlıklı iş birliğiyle tedavi uygulanmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA