Kuzenim Petek Kışlalı'dan çok ilginç bir mail aldım.. Kanser hastaları ve aileleri için fevkalade yararlı olduğunu düşündüğüm için size aynen naklediyorum.
***
İletişim çağının en önemli kaynakçası
internet... Ama internet ve arama motorları, bizim eski komşu teyze kıvamında daha çok dedikodu ve bilgi kirliliği kıvamında dayanaksız kaynak yaratıyor. Herkes konusunda uzman, herkes tanınmış... Güzellik, yetenek ve
sağlıklı yaşam için herkes ahkam kesmekte...
Ben şahsen hâlâ dokunabildiğim, referansını bildiğim, olmadı araştırıp bulduğum gerçeklerin "Bilgi" olduğuna inananlardanım. Eski kafalı dersiniz, demezsiniz ama hele konu bir de sağlıksa, benim için tek uzmanım doktorumdur.
Ama herkes doktorunu seçecek ya da doktoruna kafasındaki tüm soruları zaman kaygısı olmadan soracak kadar şanslı değil.
Devlet hastanesinde sayısız hastaya bakan doktorlara da bir şey demek mümkün değil. Sayısız hasta, kısıtlı zaman, hayati bir konu sağlık; sonsuz sorumluluk... Hastayı muayene mi edeceksin, tanı mı koyacaksın, tedavi protokolü mü hazırlayacaksın, bilgi mi vereceksin? Hele ki konu "Kanser" ise...
"Kansersiz Yaşam Derneği" bu konuda çok büyük bir adım atmış. Kansersiz Yaşam Televizyonu, kısa adıyla KAYD.
TV diye bir internet televizyonu kurmuş. (KAYD TV yazın google'da..
Tamam..) Profesör, doktor ve uzmanlar tarafından kanser ve sağlıklı yaşam konusundaki sorulara cevap vermek için sağlık ansiklopedisi niteliğinde bir bilimsel kaynak yaratmış. Onları bu siteyi kurmaya yönlendiren, 2266 kişi üzerinde yaptıkları "Kanseri Anlamak" konulu araştırma olmuş. Sonuçları çok çarpıcı:
Kanser Hastalarının yüzde 75'i hastalık konusunda bilgi eksikliği hissediyor..
Doktorundan aldığı bilgi ile tatmin olmayıp, daha fazla bilgiye ihtiyaç duyanların oranı yüzde 85. Bunlar internette bilgi aramışlar.
Ama; onların da yarısı ulaşabildiği bilginin güvenilir olduğunu düşünmüyor.
İyileşen hastaların yarısı yeterli bilgi alamadığına inanıyor, iyileştikten sonra hayatı hastalıksız sürdürmek için internete başvuruyor ama aldığı bilgiden emin değil.
Hasta yakınlarının yüzde 55'i hastanelerdeki en büyük sorunun kanser hakkında bilgi alamamak olduğunu söylüyor.
Hasta yakınlarının yüzde 59'u bilgi almak için interneti kullanıyor.
Hal böyle iken gelecek yeni sorulara verilecek bambaşka konularda cevaplarla kendini devamlı yenileyen ve geliştiren KAYD.TV, onkoloji alanında Türk Sağlık Politikalarına da yön verecek bir platform haline gelebilir.