Aslında bir gün bile değil tam.. 20 saat falan sürdü, gitmem ve dönmem.. Bir rüya kadar güzeldi. İzmir'de bütün günlerim harika olur aslında.. Orda Sevgili Ağabeyim ve Özay'ım var.. Bir de harika gurubumuz.. Sevgili kardeşim Muzaffer Tağıl ve eşi Bircan.. Müthiş dost, Ünal Ersözlü ve eşi Efsun.. Bir araya geldik mi, nerde olduğumuz, ne yaptığımız önemli değil.. Her köşesi güzel, her köşesi anlamlı İzmir'de böyle sevgili bir gurupla oldun mu, iş bitiyor zaten..
Telefon ettim ağabeyime "28 Mart gecesi ordayım" diye.. 28 Mart ya.. İki hafta geçti üstünden.. Öyle keyifliydi ki, "Keyifli bir günde yazayım. Okuyan da keyiflensin" dedim.. Demez olaydım.. Neler oldu ülkede, o günden beri.. Olmadık şeyler oldu.. Adliye basıldı. Emniyet Müdürlüğü basıldı. Fener otobüsü kurşunlandı.. Kaldık bugüne..
"Ne var" dedi, ağbim.. "Palyaço var" dedim.. "İzmir Operası, Palyaço'yu oynuyor.. Görmemiz gerek.."
1960'lı yıllarda Ankara'da temsil edilmişti, son, hatırladığım.. Selman Ada, tüm opera ve balenin tozunu attı ama, İzmir Operası öylesi bir gelişme göstermişti ki, son yıllarda.
"Tamam" dedi, ağbim.. "Ekibi toplarım, beraber bir yemek yer, sonra gideriz.. Ama erken gelmeye bak. Görmeni istediğim bir şey daha var."
Ağbim dedi mi, akan sular durur. "Nedir" diye sorulmaz bile..
Öğleden sonra İzmir'e indim ki, havaalanında ağbim, Muzo ve Ünal beni bekliyorlar. Üçü birden.. "Bre aman, önemli bir şey olmalı" dedim..
Doluştuk arabaya.. Otoyola çıktık, gittik, döndük. Durduk.. "Fuar İzmir" yazan muazzam bir giriş..
İzmir ve Fuar, özdeşleşmiş iki kelime.. Avrupa Ligi kurulmadan önce UEFA Kupası vardı. Ondan önce de Fuar Şehirleri Kupası.. Bu kupada Türkiye'yi İzmir temsil ederdi hep, ülkenin tek fuar kenti olduğu için.. İzmir Avrupa'nın sayılı Fuar kentiydi yani.
Genç Cumhuriyetin ekonomisi İzmir'de kurulmuştu zaten. 1923 İzmir İktisat Kongresi.. Ardından 9 Eylül İzmir Sergisi.. 9 Eylül İzmir Panayırı ve sonra unutulmaz, efsane İzmir Enternasyonal Fuarı..
Şimdi de bu.. "Fuar İzmir!.."
Kentin içindeki Kültür Park, artık fuar ihtiyaçlarına yetmez olunca, kollar sıvanmış. Kent dışında bir yer aranmış. Bulunmuş.. Tam 10 yıl önce.. Bu 10 yılın büyük bölümü, seçilen alanın istimlakiyle geçmiş. Sonra inşaat..
337 bin metre kare üzerine bir Fuar.. İstimlakler dahil 400 milyon liraya mal olmuş. Metro dahil kitlesel ulaşım yolları için de 200 milyon..
İşin büyüklüğü hakkında bir iki not vereyim mi?:
- İnşaat alanından 2 milyon 300 bin metreküp hafriyat çıkarılmış.. Yani 200 bin kamyon.
- Yapımında kullanılan 34 bin ton demirle 5 adet 'Eyfel Kulesi' inşa edilebilirmiş.
- İnşaata dökülen 300 bin metreküp betonla, 100 metrekarelik 6 bin daire yapılırmış.
- Bizim artık ezber bildiğimiz kent içindeki İzmir Enternasyonal Fuar alanında toplam fuar alanı 23 bin metre kare.. Fuar İzmir'de sadece B salonunun büyüklüğü 26 bin metre kare.. Daha A, C ve D salonları bir de "Açık Fuar Alanı" var. Toplam alan 90 bin metre kare. Yani 12 futbol sahası büyüklüğünde..
C salonunun tavan yüksekliği 16 metre.. Tekne ve denizcilik fuarı için..
Yüzlerce ağaç, binlerce bitki, metrekarelerce çimle hazırlanan park ve dinlence alanları.. İçerdeki kafe, restoran ve dinlenme bölümleri.. Ofisler, aklınıza ne gelirse..
İzmir'in yanına Fuar değil, bir Mini Kent kondurmuşlar yani, her şeyi ile..