TRT, kendilerine yönelttiğim beş soruya bir yanıt vermiş.. "Vermiş" diyorum, çünkü yanıtın bana yollanması gerekir. E- maille de olabilir. Ama o zaman da, TRT Basın Danışmanları diye, benim vergilerimden maaş alanların, bizahmet arayıp "Sorularınızın yanıtlarını elektronik posta ile yolladık, izleyin" demeleri gerekir. Her gün yüzlerce mail alıyorum. Günü gününe açıp bakmamız da mümkün olmuyor çoğu zaman.
TRT'nin yanıtını, internette rastlayan okurlar yollamışlar bana.. Ordan naklediyorum, kelimesine dokunmadan.. Üsluba, devlet, kamu iletişim kurumunun üslubuna dikkat etmeniz için..
Dikkatle okuyun ve rahat karar verin diye, yanıtımı veya yorumumu dahi katmıyorum.. Benim diyeceklerim yarın..
***
"TRT'nin yayınlarını izlemeden; cevaplarını anlayamadan; "ucuz polemikler" oluşturup, soru soranlar için; TRT'nin her daim verecek bir cevabı vardır.
Sabah Gazetesi'nde yazan Hıncal Uluç isimli köşe yazarı, TRT'nin Erzurum Üniversite Kış Oyunları'na gelmediğini ve bu oyunları sadece bir kanaldan yayınladığını belirterek yanlış ve yanlı yorumlarıyla, okuyucusunu yanıltmıştır. Aynı yazar, TRT kurumunun kendisine 29.01.2010 tarihinde verdiği cevaba değinmek yerine, yeni sorular sormayı tercih etmiştir.
İşte cevaplarımız;
1- "Erzurum Oyunları", diye bir kavram yoktur, spor yazarının yanlış tabirler kullanmasını, okuyucusuna havale ediyoruz. "2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları" diye bir kavram vardır. Bu oyunların açılışının bir kenara atıldığını iddia etmek için, ya hiç televizyon izlememek ya da "okumuş cahil" olmak gerekiyor.
Zihni, tek kanallı TRT dönemlerinde kalanların, çok kanallı bir medya grubunun yayın dağılımını anlaması mümkün değildir.
Bizim 14 farklı kanalımızın 14 farklı işlevi vardır. TRT 1 kanalımızda Ziraat Türkiye Kupası maçları vardır ve bunun dışında da bu kanalımız aile dizilerini yayınlamaktadır. Yaklaşık 4 saatlik kesintisiz bir canlı yayını, TRT 1'den yayınlamayı tercih etmedik. TRT 1 kanalımız, Erzurum'dan 15'er dakikalık canlı bağlantı yapmıştır.
2- 50 yıldır yazıp, okuyuculara ahkâm satan bir yazarın, okuduğunu anlaması gerekir. 29.01.2010'da yazdığımız açıklamada açılış törenlerinin başta TRT HABER, TRT HD, TRT TÜRK ve TRT AVAZ kanallarında yayınladığımızı belirtmiştik.
3- Açılışları kesintisiz yayınladığımız kanal olan TRT HABER o gün reyting listelerinde ilk 25 içindeydi. Açılışın aynı anda onlarca televizyondan birden gösterildiği düşünülürse; Türk halkının yayıncılık rekabeti içinde TRT HABER'i tercih ettiğini açıkça görüyoruz. Bir haber kanalının; özellikle de 4 saatlik bir yayın için, reytinglerde ilk yüz içerisinde ilk 25'e girebilmesi bir başarıdır! Açılışların resmi yayıncısı TRT'dir. Kıskanç davranıp açılış törenlerini diğer kanallardan sakınsaydık, reytinglerimiz çok daha üst sıralara çıkardı. Reyting listelerinde, haber kanalları kategorisinde TRT HABER açık ara birinci gelmiştir. Anlayabilene...
4- "Esas kanal" olmayan bir kanal tanımıdır. Bizim her kanalımızın ayrı bir yayın teması, ayrı bütçesi ve ayrı bir hedef kitlesi vardır. Ziraat Türkiye Kupası maçı da; aynı yayın saati içerisinde açılışlar, diziler vb olmasına rağmen reyting listelerine ilk 28 program içinde girmiştir. Bu sıralama bu konjonktürdeki bir maç için kötü bir reyting değildir. Anlayabilene...
5- "Bugüne kadar yaptığınız yayınların Türk halkına maliyeti nedir? Reytingi nedir?" sorusuna cevap verebilmemiz için haftalarca yazı yazmamız gerekiyor.
50 yıllık bir gazetecinin sorduğu bu anlamsız soruyu, kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. İletişim fakültesi derslerinde "en kötü soru" olarak örnek gösterilecek bu sorunun, neyi kastettiği bile belli değil. TRT 43 yıldır TV yayını yapıyor, bu yayınlar mı, TRT'nin bugünkü yönetiminin gerçekleştirdiği yayınlar mı yoksa 2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları mı kastediliyor? 84 yıllık TRT yayıncılığının en hesaplı, en kaliteli yayınlarını yapıyoruz. Bunun ispatı açık: Rekor büyümeyi rutin bütçe kalemleriyle gerçekleştiriyoruz! Hemen her yıl TRT için elektrik faturalarından yapılan kesinti oranlarını küçültüyoruz.
Sizin TRT'ye 9 yıl boyunca yaptığınız düşük reytingli Tele Pazar programından çok daha düşük bütçeli ve Devlet Denetleme Kurulu'nun denetlemesine gerek duyurmayan yayınlar yapıyoruz.
Malum, Hıncal Uluç'un TRT'ye yaptığı programın; hem niceliği hem de bütçesi çok tartışılmış ve devreye, Cumhurbaşkanı tarafından Devlet Denetleme Kurulu sokulmuştu.
Hıncal Uluç isimli yazar; Üniversiteler Arası Kış oyunlarını, bir spor yazarı olarak Erzurum'dan izleseydi ya da televizyonundan TRT kanallarını bulabilseydi, TRT çalışanlarının fedakârlığını görürdü. 170 kişiye "tatil yapıyor"demek; 170 farklı tazminat davası konusudur.
Televizyon karşısından Türkiye'yi yönetmeye çalışanlar; televizyon izlemeyi de öğrenmelidirler."