19 Mayıs'ın resmi tarifini biliyorsunuz.
"Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı.."
Neden Atatürk'ü anma..
Çünkü 19 Mayıs Atatürk'ün resmi doğum günüdür. Çünkü 19 Mayıs, Atatürk'ün, Cumhuriyeti emanet ettiği gençliğe armağanıdır.
Bu 19 Mayıs'ın bir başka özelliği vardı.. Sağlığım kalabalıklar arasına girmeme izin vermediği için beni sabahtan akşama ekran başına çivileyen bir özelliği..
Sabah, Atatürk Gençliği için hazırlanan töreni, öğleden sonra da, tüm ülke Atatürkçülerini yasa boğan bir anıtın cenazesini izledim.
Sabah, Atatürk, Cumhuriyet ve Gençlik adına utanç vericiydi.
19 Mayıs gösterileri her yıl daha baştan savma, daha çekilmez, daha şişirme oluyor.. Ekranlara yansıyan en belirgin özellik, tesettür.. Spor Bayramında tek bir spor kıyafeti yok, ortaokul ve lise öğrencilerimizde..
Hele o kızların, örtülü olmak için sokuldukları rüküş kılıklar.. Ayak bileklerine kadar kapalı olsunlar diye paçalı tavuğa döndürülen bu gençler mi, çağdaş Atatürk Cumhuriyetini, bunlar mı sporu ve sporcuyu temsil ediyor..
Yasaklayın törenlere kızların katılmasını bitsin gitsin..
Kıyafetler rezillik, gösteriler ondan da rezillik.. TRT'nin elinde kaydı vardır.. 1980'e, yani günümüzden 30 yıl öncesine ait, Moskova Oyunlarının açılış, ya da kapanış törenleri.. Hem de o yılların olanaklarıyla yapılanlara bir baksınlar, bir de 2009 yılında, bizimkilerin ortaya koydukları komikliklere..
Utanmazlarsa, yüzleri kızarmazsa şaşarım..
Bu mudur?.. Tüm ülkeyi ekran başına toplaması, coşturması gereken Gençlik ve Spor gösterileri bu mudur?. Atatürk'ü Anma Törenleri bu mudur?.
19 Mayıs gösterileri naklen yayınlandı. Reytingleri açıklarlar mı, kaç kişi izlemiş, başından sonuna?. Kaç kişi tahammül edebilmiş?..
Bunlar "Atatürk'ü anma" değil, "Anmama" gösterileri..
Sanki kasıtlı gibi..
Atatürk'ü anma, dünkü 19 Mayıs'ta vardı oysa.. Öğleden sonra..
Statlara gitmeyenler, sokaklara döküldüler.. 19 Mayıs'ın sözde gösterilerini izlemeyenler, aslında izlenecek pek de fazla şeyi olmayan bir tören için ekran başında saatlerce nefeslerini kesip oturdular..
Türkan Saylan'ın cenaze töreni, gerçek bir Atatürk'ü Anma oldu ve tarihe geçti..
Lütfi Kırdar'dan başlayıp, Zincirlikuyu'da sona eren son yolculuk altı saatten fazla sürdü.. Törene binler, on binler katıldı. Yüz binler, milyonlar da ekran başında izledi.
Atatürk'ü yok etmek, silmek, aşağılamak için çırpınan ve başaracaklarını sanan talihsizlere, Türkan Saylan'ın ölüsü yetti..