FETHİ'YLE ekrana bakıyoruz bir duygu seli içinde.. Duygu, az önce Veysel'le bizi kucaklayan Duygu, şimdi de Çanakkale Türküsünü söylüyor.. Bu nasıl bir yorumdur tanrım!.. Bitti, telefon çaldı. Öbür tarafta Serpil.. O resmen hüngür.. Duygularını tek kelimelik bir mesajla iletebildi sonunda.. "Muhteşem!.."
Muhteşemdi gerçekten Pazar sabah Yaşamdan Dakikalar'ı açan Aşkın Arsunan ve arkadaşları..
Önce o kaç yıldır yaza yaza bitiremediğim Veysel, Uzun İnce Bir Yoldayım, sonra ilk, ama gerçekten ilk defa çaldıkları Çanakkale Türküsü.. Çanakkale Savaşlarının yıldönümüne geliyor ya.. Nebil "Yapabilir misiz" diye sormuş. Aşkın da "Deneriz" demiş.. Denemeye bakar mısınız?.
Bizim damat Fethi üniversiteyi Amerika'da okudu. Caza bayılır.. İyi de anlar..
"Nerde o eski 45'lik günleri" dedi.. "Şimdi yap bir plak, bir yüzüne Veysel'i koy, öbür yüzüne Çanakkale'yi, 1 milyon satsın.."
Aynen öyle.. Pazar sabahı Yaşamdan Dakikaları izlemeyenler çok şey kaçırdılar..
Ama görev Aşkın'ın şimdi.. Bir Anadolu Caz CD'si için kolları sıvamalı.. Aşkın ve arkadaşları çalmalılar, Duygu söylemeli, Anadolu'nun sesini..
40 Yıl Önce Modern Folk Üçlüsü, pop yapmıştı hani.. Şimdi Aşkın caz yapmalı..
Atatürk'ün 1934 yılı Meclis açış nutkunda gösterdiği yoldan gittiklerini göstermeli müzikçilerimiz.. Şu sözlere bakar mısınız.. Lütfen söylendiği yer ve yılı unutmadan bakar mısınız?..
"Efendiler..
Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.
Güzel sanatların hepsinde ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabuk en önde götürülmesi gerekli olan Türk musikisidir.
Ulusal ince duyguları düşünceleri anlatan yüksek deyişleri söyleyişleri toplamak onları bir gün önce genel son musiki kurallarına göre işlemek gerektir. Ancak bu sayede Türk ulusal musikisi yükselebilir evrensel musikide yerini alabilir."
Yani sevgili Aşkın, bu görevi sana Atatürk veriyor.. Benim yaptığım aracılık..