Seçimlerin bir mağlubu da MHP lideri Devlet Bahçeli.. Barajı aşarak partisini Meclis'e sokmuş, oylarını 13 puan artıran AKP'nin milletvekili sayısında 22 eksilmesine sebep olmuş, 400'le gelmesini engellemiş bir lidere "Mağlup" demem şaşırtıcı olabilir.. Bakalım o zaman..
2002 yılında kapıldığı panikle koalisyonu en kritik dönemde bozup, erken seçime zorlayarak, AKP'nin tek başına iktidara gelmesine yol açan ve gene koalisyonun ektiklerinin meyvelerini de AKP'nin toplamasını sağlayarak 2007 seçim zaferinin de temellerini atan liderdi Bahçeli.
Yenilgi üzerine aynen Mehmet Ağar gibi istifa etmiş, sonra da "Partililer çok istiyor, ne yapalım" diye geri dönmüştü.
2007 seçimleri öncesi doğan ortamda MHP'nin şansı aniden yükseldi. CHP'nin birinci parti olamayacağı ayan beyan ortaya çıkıp, DYP/DP'nin baraj altında kalacağı da belli olunca, geçen seçim sonrası tablonun tekrar edilmesinin önüne ancak MHP'nin Meclis'e girmesi ile geçileceği anlaşıldı.
İlhan Selçuk, Emin Çölaşan gibi yazarlar MHP'ye oy istediler. Babam MHP adayı iken bu partiye oy vermeyen ben, CHP'ye değil, MHP'ye "Evet" diyeceğimi açıkladım. MHP, "Umut" oldu, adeta..
Bahçeli, en ağır muhaliflerini en garantili yerlerden liste başı yaparak, Deniz Baykal'a bir parti içi demokrasi dersi vererek, bu havaya katıldı. MHP lehine müthiş bir rüzgâr esmeye başladı ve Bahçeli tam bu sırada pişmiş aşa su kattı.
Merkez ve Merkez Sağdaki geniş kararsız ve sahipsiz oylar "Yeni" MHP'ye çok iyi niyetle bakarken, Bahçeli kürsülerde sehpa ipleri sallamaya, "Niye asmadın" hesapları sormaya, en kötüsü, kazanırsa, idamı geri getireceğini söylemeye başladı.
MHP, tam da demokrat, ılımlı bir merkez partisi gibi ortaya çıkarken, bu söylemler, geçmişte yaşanan dehşet günlerini bütün şiddeti ile hatırlattı. Ilımlı insanlar "Bunlarda değişen bir şey yok. Eski tas eski hamam" dediler ve o dehşet günlerinin hortlaması korkusu ile, MHP'den hızla uzaklaştılar.. Ayni hızla da "Aman istikrar sürsün" diye, AKP'ye koştular. MHP eski radikal oylarıyla baş başa kaldı.
Bahçeli, soğukkanlı olabilse, 80 öncesi dehşet günlerine göndermeler yapan söylemleri yerine, değişimi vurgulayabilse, yeni MHP inancını vererek, Merkezdeki ılımlı oyları sahiplenebilseydi, bugün çok farklı bir Meclis yapısı ile karşı karşıya olurduk.
Yüzde 20'yi aşan bir oranla ikinci parti olabilecek MHP'nin yüzde 13'lerde kalması, yenilgidir.