YOOO, sevgili Hıncal, bu yazımda bir kitap tanıtmayacağım; bir "adam" anlatacağım!. Köy gençlerini, köy çocuklarını aydınlatmak için, elinde Diyojen gibi bir fener değil, kitap, hem de binlerce, on binlerce kitap taşıyan ve işe Bergama köylerinden başlayarak, sıraya Manisa köylerini koyan bir adamı, bir emekli öğretmeni, bir yazarı anlatacağım!..
Recai Şeyhoğlu adı; 10'dan fazla öykü, deneme, gezi ve araştırma kitabının yazarı!..
Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zincirini (www.recaiseyhoglu.com) Rasime Hanımefendi ile beraber, 19 Ekim 2002'de Hacıhamzalar Köyü'nden başlayarak kuran adam!..
Sonra, Ayaskent Beldesi, sonra Pınarköy, Çamköy, Tırmanlar Köyü, Karaveliler Köyü, Demircidere Köyü, Narlıca Köyü, Aşağıkırıklar Köyü, Göçbeyli Beldesi ve 12 Kasım 2005'te Manisa Bağyolu Köyü, Üçpınarlar Köyü, Maldan kütüphaneler zincirinin halkası oldular!.
Diyor ki Recai Şeyhoğlu; "Manisa köylerinden sonra sıra Balıkesir, Aydın, Muğla köylerine gelecek ve sonra da Anadolu köylerine uzanacağız. Bu zinciri önce ulusal, sonra evrensel hale getireceğiz!."
Bugüne kadar 50 bin kitap toplamış, devletin, mahalli idarelerin ve yardımseverlerin desteğini de alarak, bilgisayarlı pırıl pırıl kütüphaneler açmış!. Ayaskent Kütüphanesi'nin önüne "Homeros çam fidanı", Tırmanlar Kütüphanesi'nin önüne "Mahmut Esat Bozkurt ve Orhan Kemal çam fidanları", Göçbeyli'de "Şiir ve Öykü ağacı", Bağyolu'na "Turgut Özakman çam fidanı" dikilmiş!.
O kütüphanelerde bugün binlerce köy çocuğu ve genci kitapla tanışıyor, dünyayla, kültürle, sanatla, edebiyatla, öykü ile, roman ile, şiir dile tanışıyor!.. Kendi deyimi ile "Özgün bir aydınlanma modeli olarak Türkiye'de bir ilk olan" bu zincir dolayısı ile, Türk Kütüphaneciler Derneği'nin "KütüphaneKütüphaneci Dostu Ödülü"nü kazanmışlar!.
Çağdaş Türk ve Dünya edebiyatının, dünya klasiklerinin, sanat ve kültür dergilerinin, TÜBİTAK'ın bütün yayınlarının bulunduğu kütüphanelere yeni halkalar eklemek için çalışmalar hızla sürdürülüyor!.
Diyor ki Recai Şeyhoğlu:
"Köylerden yeni Cahit Arflar, yeni Fazıl Saylar, yeni Orhan Kemaller, yeni Gazi Yaşargiller yetişsin istiyoruz. Köylümüz Vivaldi dinlesin, istiyoruz. Şiarımız köylerde Rönesans!.." "Köy aydınlanması için" atılan bu büyük adıma, kitap katkısında bulunmak isteyenler, Recai Şeyhoğlu'na (0536 600 05 60), Rasime Şeyhoğlu (0232 24472 72) ya da Mehmet Şeyhoğlu'na (Tel: 0533 743 44 93) başvurabilirler. (Depo adresi: Cemile Özkan (Tel: 0232 457 44 62) 711/2 Sokak No: 11 Çamdibi-İzmir).
100 ve 100'ün üstünde kitap bağışlayan her yurttaş ya da kurumun adı pirinç plakalar halinde kütüphane raflarına çakılıyor ve Anadolu köy gençleri, köy çocukları kitap bekliyor, kütüphane bekliyor!.
ocal.uluc@tg.com.tr