Çarşamba günüm Gazi Üniversitesi'nde geçti.. Mimar Kemalettin'in 1926'da yaptığı tarihi binadaydık önce.. Atatürk genç Cumhuriyet'in kuşaklarına öğretmen yetiştirmek için bu okulu kurma kararı verdiğinde, İl Özel idarelerinden gelirlerinin bir bölümünü istemiş.. "Buradan mezun olacaklar sizin ilinize hizmet edecek" diye..
Harika bir taş bina.. Anıt.. Gazi Terbiye olarak kurulmuş o zaman.. Sonra Gazi Eğitim Enstitüsü oldu adı.. Ben o dönemde tanıdım.. Yıl 1955, 56'lar.. Kurtuluş Lisesi'nde okuyorum ve Ankara Koleji kız voleybol takımının hemen hepsine de aşığım.. Kızları göreceğim tek yer maçlar.. Maçlar Gazi Eğitim'in salonunda pazar sabahları erkenden başlıyor. O zaman otobüsler Beşevler'e kadar işliyor. Ora ile okul arası kuş uçmaz kervan geçmez.. Karlara bata çıka yarım saatten fazla yürüyüp salona geliyoruz.. Geliyoruz da, kız maçlarına erkek seyirci alınmıyor o zaman. Necati Dayım (Bilgiç) İstanbul'da yayınlanan Öz Fenerbahçe dergisinin yazı işleri müdürü.. Ondan bir kart aldık.. İlk gazeteciliğimiz, Gazi Eğitim'de başladı yani..
Yıllar ama ne yıllar sonra yeniden orada olmak nasıl duygulandırdı beni..
Okulun kapısında şaşırdım. Girişte kocaman bir tabela.. Göbeğinde üniversitenin logosu.. Üzerinde 1982 yazıyor..
Niye?..
Bu okul, 1926'da Atatürk tarafından kurulmadı mı?. Yıllar içinde gelişerek bugünkü gurur verici düzeye ulaşmadı mı?.. Adı hep "Gazi" değil mi?.
O zaman nasıl 1982'de, sanki yeniymiş gibi kurulduğu kabul edilir?.
Benim mezun olduğum Siyasal Bilgiler Fakültesi, bu adı ne zaman almış, inanın bilmem..
Benim bildiğim 1859'da Osmanlı'ya devlet memuru yetiştirmek üzere Mekteb-i Mülkiye adı ile kurulmuş olduğu..
Cumhuriyet'te Siyasal Bilgiler Okulu olmuş adı ve Ankara'ya taşınmış.. Sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi olmuş.. Yarın Siyasal Bilgiler Üniversitesi de olur.. Çalışmalar var..
Ama kuruluş tarihi değişmez..
1859!..
Kapıya 1982 yazıp, adı Atatürk'ün ünvanı "Gazi" olan okulu Atatürk'ten koparmak kimin nasıl aklına gelmiş bilemedim.
Sabah rektörlük binasında Gazi Üniversitesi önderliğinde düzenlenen İkinci Uluslararası Trafik Güvenliği Kongresi'nin açılış töreni vardı.
Bana ödülü, kısa adı TRODSA olan bu kongre, trafik ile ilgili uğraşlarım dolayısı ile vermiş.. Gittim aldım.. Bu önemli kongre ile ilgili sözlerim olacak, haftaya..
Öğleden sonra bu defa Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi'ndeydim. Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından gerçekleştirilen anket sonucu Yılın En Başarılı Spor Köşe Yazarı ödülü bana verildi. Gençlerden özellikle ödül almak gerçekten harika bir duygu.. Ama bu ödülün en güzel yanı bana Gazili gençlerle bir sohbet şansı yaratmasıydı. İki saate yakın birlikte olduk. Onlar sordu, ben anlattım.. Nasıl keyiflendim, nasıl gençleştim bilemezsiniz..
Teşekkürler Gazi Gençleri..
Gazi 1926!..