Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Keyif eşekte mi olur, Hürriyet'te mi?..

Pazar gazetelerini salona yaymışım.. Mehmet Y. Yılmaz'ın Pazar yazısının başlığı "Keyif eşekte olur.." Az ilerde Hürriyet'in Pazar ilavesi yatıyor.. Adı.. Keyif!..
Türkçenin en keyifli sözlerine itiraz etmek yeni moda.. En başta da Keyif geliyor..
"İğrendiğim kelime" diyor, Mehmet.. "Çok keyifli bir yemek yedim.. Yolculuğumuz çok keyifliydi" gibi laflar duyunca içinden dermiş ki..
"Keyif eşekte olur.."
Yahu sevgili Mehmet..
Bu iğrenç sözcüğü çıkar.. Cümleyi iğrenmediğin sözcükle kur da bana yolla.. Öyle bir laf bul ki, türkçe de, ayni anlamı versin..
Ali (Kocatepe), sen ben, yıllarca ayni evde yaşarken, çok keyifli günler, geceler geçirmedik mi?..
Hani Erkekçe'nin dilberlerini Ali eve davet ederdi akşamları.. Sen mutfakta en leziz yemekleri hazırlarken, ben en güzel sohbetimle kızı eğlendirmez miydim?.. Hani sen nişanlı, ben evliydim.. Kimsenin aklına bir şey gelmesin.. Sonra da, içimizdeki tek bekar Ali sazı eline almaz mıydı?..
Nasıl gecelerdi onlar..
Lezzetli mi?.. Hoş mu?.. Heyecanlı mı?..
Yoksa hepsinden biraz, "Keyifli" mi?..
Bir restoranda keyifli bir yemek, yemeğin lezzetinden çok öte değil midir?. Servisin özenlisi.. Dekorun güzelliği..Derinden gelen enfes müzik.. Önüne konan lezzetli yemekler ve masadaki tadına doyulmaz dost sohbetinin tümünü anlatacak bir başka "Tek" sözcük söyle bana bakalım?..
Keyif iğrenilecek kelime olur mu?..
* * *
Anadolu'da Keyif, sağlık, sıhhat demektir.. Kırsal insanım "Bugün kendimi iyi hissetmiyorum" demez.. "Bugün keyfim yok" der.. Sen Ege çocuğusun.. Hiç duymadın mı?..
* * *
"Ehl-i keyfin keyfini kim tazeler,
Taze elle taze pişmiş taze kahve tazeler" diye bir tekerlemesi vardı babamın.. Yemeği bitirince söylerdi.. Daha "Ehl-i keyf" derken Serpil mesajı alır, mutfağa koşardı, babamın okkalı kahvesini yapıp, tutaçsız Osmanlı fincanı ile sunmak için..
Bir başka keyif adamı da, nur içinde yatsın, Cemal dayımdı.. Oyuncu Bülent Bilgiç'in babası.. Sanem Altan'ın büyük babası..
Onun da bir tekerlemesi vardı..
"Ehl-i keyfe keyf verir, kahvenin kaynaması
Eşşeği baştan çıkarır, sıpanın oynaması.."
Bu dizeler, keyfin eşekte değil, insanda olduğunu anlatmak için yüzlerce yıldır söylenmişti sanki..
Keyif Ehli olmak, bir yaşam tarzı, bir felsefedir..
Keşke hepimiz benimseyebilse idik..
Bir fincan kahvenin keyfini yaşayanlardan olabilseydik..
Keyifli pazarlar dostlarım..
Keyifli pazarlar Mehmet!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA