Bankaların müşterilerine sundukları hizmeti dayatma dönemi sona eriyor. Artık ödeme sistemlerinden finansal ihtiyaçlara kadar her türlü hizmeti, finans teknolojisi girişim şirketleri de sunabilecek. QR kod ile mobil uygulama üzerinden ödeme yapmak bile mümkün olacak. Yeni dönemi finans teknolojisi alanında iyzico girişimiyle işlere imza atmış şirketin kurucusu ve CEO'su Barbaros Özbuğutu, yeni düzenlemelerin ödeme sistemlerini demokratize etme vizyonlarına katkı sağlayacağının altını çizdi. Özbuğutu 2021 yılında hayatımıza girecek değişimlerin ipuçlarını verdi.
QR KOD DEVRİMİ
iyzico'yu küresel ödeme teknolojisi girişimi PayU'ya 165 milyon dolara satan Barbaros Özbuğutu yeni düzenlemelerle birlikte yaşanacak gelişmeleri şöyle özetledi: "Dijital ödemenin içine, dijital ortamda yaptığımız bütün ödemeler giriyor. Bunun içerisinde e-ticaret de var, sigorta ödemeleri de var, vergi ödemeleri de var. Büyük ihtimalle 200-300 milyar civarında bir piyasadan söz ediyoruz. Merkez Bankası'nın yaptığı değişiklikler ve inovasyonla birlikte bu pazar aslında biraz daha büyüyor. Merkez Bankası'nın yaptığı çok net dijital altyapı yatırımları var. Bunun bir tanesi ödeme kabul etme tarafında ortak QR kod çalışması. Müşteriye en büyük değeri yaratan ve hızlı olan şirketler yeni oyun alanında en büyük köşeyi kapıyor olacak."
DAHA DEMOKRATİK ÖDEME
Türkiye'de de örnekleri başlayan tek noktadan istediğin herşeyi alma döneminin yerini daha demokratize edilmiş çözümlere bırakacağını ifade eden Barbaros Özbuğutu, "Artık tek bir yerden yemeğini de sipariş ver şunu da ver bunu da ver gibi bir dünya oluşmaya başlıyor. Biz finansal hizmetleri daha demokratik hale getirmek istiyoruz. Iyzico hesabı vereyim iyzico hesabı zaten her yerde var, sen nerede alışveriş yapmak istiyorsan orada alışveriş yap. Ama günün sonunda o alışverişinde ben sana güvenli bir altyapı sunuyorum. Ben karar verme hakkının tüketicide olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
HER ÜLKE AKILLI PARASINI ÇIKARACAK
Yeni dijital para senaryolarına Türkiye'nin hazırlıklı olmasının içini rahatlattığını söyleyen Barbaros Özbuğutu, fiziksel dünyada yaşadığımız şeylerin aynısının dijitalde de olduğunu vurgulayarak, "Facebook yine çıktı Libra gibi özel şirketlerin bir araya getirdiği yeniden bir para birimi ortaya çıkardı. Bence burada çok büyük riskler var ama Merkez Bankası ile yaptığımız görüşmelerde içim biraz rahatlıyor. Çünkü Merkez Bankası çok net şekilde görmüş ve Türkiye'nin buna karşı vereceği cevabı da hazırlamış. Çünkü bunu yapmazlarsa o dijital ortamdaki ekonomi ister istemez belki de özel şirketlerin veya başka ülkelerin oluşturduğu dijital paraların üzerinden yönetilecek. O açıdan ileriye dönük ülkeler kendi dijital paralarını çıkaracaklar" diye konuştu.
68 BİN KOBİ AKTİF E-TİCARET YAPIYOR
Türkiye'nin dinamik ve inovatif girişimci kaynağı bakımından güçlü bir ülke olduğunu vurgulayan Özbuğutu, "İnsanlar günde ortalama 7 saat 15 dakika online ve nüfusun yüzde 92'si, yani 77 milyon insan mobil cihaz kullanıyor. Bu durum tüketicilerin hız ve kolaylık unsurlarını ön planda tutmasına sebebiyet verdi. Tüketicilerin beklentilerindeki değişim e-ticaret sektöründe fırsatların kapısını araladı. Türkiye'de 5 binin üzerinde işletme hem kendi sitesinde hem pazaryerinde satış yapıyor. Türkiye'de 68 binden fazla işletmenin e-ticaret sektöründe aktif olması e-ticarete verilen önemi gösteriyor. Ben bu noktada ülkeye iki taraftan bakabiliyorum. Standartlara uyma ve bunun denetimi de önemli bir kurgu. Bütün lisanslı ödeme kuruluşları her 2 senede bir IT sistemleri denetime giriyor ve denetim raporunu Merkez Bankası'na sunuyorsunuz" açıklamasında bulundu.