Bilim kurgu filmlerindeki gibi gökyüzünde yüzlerce insansız hava aracının olduğu sahneler artık gerçek hale geliyor. Huawei tarafından düzenlenen Dünya Mobil Genişbant Forumu'nun 8.'si 15-16 Kasım tarihlerinde Londra'da gerçekleşti. Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren mobil telekom operatörleri, perakende devleri, regülasyon kurumları ve sektör sivil toplum örgütlerinden bin 400'ü aşkın temsilcinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, ulaşım amaçlı kullanılan insansız hava araçlarının (drone) uzaktan yönetimi konusunda kablosuz ağ standartları gözden geçirildi ve 5G yol haritası ortaya kondu. Toplantıda 5G ve drone'larda dahil ortaya çıkan yeni teknolojiler "Dijital Gökyüzü Girişimi", Dünya Mobil Genişbant Forumu'nda ilk kez duyuruldu.
Huawei Dönüşümlü CEO'su Ken Hu, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Hu, her şeyin bağlantılı olduğunu vurgularken, telekom operatörlerinin neredeyse sınırsız bir büyüme potansiyeline sahip olduğu bir dünyanın öneminin altını çizdi.
DRONE'LARIN UÇUŞ DERDİ
Peki yeryüzünde yani karada telefonla konuşmamızı sağlayan şebekeler havada ne yapacak? Huawei Wireless X Labs, Dünya Mobil Genişbant Forumu'nda "Dijital Gökyüzü Girişimi"ni giderek karmaşık hale gelen drone uçuşları ve 5G frekanslarının belirlenmesi konusunu da gündeme getirdi. Drone uygulamarının geliştirilmesini teşvik etmek ve gelişmiş alçak irtifa şebekesi kapsama alanıyla alçak irtifa hava sahasında sayısallaştırılmış ekonomiyi gerçekleştirmeyi amaçlayan girişim ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Huawei Kablosuz Ağ Ürün Birimi CMO'su Zhou Yuefeng, şunları söyledi: "Geleneksel olarak karada gerçekleşen etkinlikler artık gittikçe havada gerçekleşmeye başladı. Kişisel ulaşım amaçlı uçan taksiler yakında gerçek olacak. Hücresel ağların ve drone'ların birleşimi hava sahasını yeniden tanımlayacak, yolculuk, alışveriş ve yaratım şeklimizi değiştirecek. Ancak, tüm mevcut baz istasyonları insanlara ve nesnelere karada hizmet verecek şekilde tasarlandı. Kapsama alanı gökyüzünü de içine almalı."
PARAZİTLER GİDERİLECEK
Drone'lar hâlihazırda ciddi sinyal karışıklığı (parazit) sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. Mevcut şebeke, uçaklar 120 metrenin altına indiğinde sınırlı sayıda drone uygulamasını destekleyebiliyor. Şebeke kurulumu, uygulama inovasyonu yönünde atılacak ilk adım. Dijital gökyüzü girişimi, 300 metrenin altındaki irtifada şebeke kapsama alanı sağlamayı ve drone uygulamaları için gelişmiş bir test ortamı oluşturmayı hedefliyor.
AKILLI ŞEHİRLERDE HER ŞEY BAĞLI
"Günümüzde bisiklet, sokak lambası, su sayacı, nakliye konteynırı gibi herşey bağlanabileceği gibi ilerde de birbirine bağlanabilecek. Huawei yetkilileri, bu yeni modeli "dağıtıklaştırma ve ölçek yaklaşımı" olarak nitelendiriyor. Aslında 5G bir anda gelmeyecek. Çeşitli kullanım örnekleriyle hayata geçirilecek. Nesnelerin interneti, robotlar, yapay zeka ve girişimcilik ekosistemiyle birlikte düşününce 5G yatırımları anlamlı olacak.
BU DRONE'LAR BENİ KOLAYCA TAŞIR MI?
İnsansız hava araçlarıyla ulaşım fikri bir süredir Dubai ve Çin'de test ediliyor. Henüz uçuş denemedim ama benim için içine girip çıkmak zor oldu. Ancak bu tür drone'lar çalışmaya başladığında kimlik tanıma, ağırlık kontrolü, gideceğiniz rota, enerji tüketimi ve hava durumu gibi verileri kullanarak hareket edecek.
TELEFONLA ÇEK ANINDA CEBİNDE BASKI YAP
Sürpriz yapmayı seviyorsanız, hemen fotoğraflar üzerinde basit düzenlemeler yaparak sürpriz bir partinin çıkarmalarını sadece bir cep yazıcısı ve akıllı telefonla yapabilirsiniz. Kolayca her yere taşınabilen HP Sprocket mini yazıcı sayesinde arzu edilen her fotoğraf 5x7.6 santimetre boyutlarında anında basılabilir. Fotoğraflara filtreler, çerçeveler, emojiler, metinler ve birbirinden renkli daha fazla seçeneklerle kişiselleştirilebiliyor. Baskısı alınan fotoğraflar ise kağıdın yapışkanlı arka yüzü sayesinde arzu edilen her yerde süsleme ve dekorasyon amaçlı kullanılabiliyor. Bu minik yazıcının kullanım detaylarını adım adım not aldık. Apple iPhone veya Android işletim sistemi kullanan herhangi telefona ücretsiz olan HP Sprocket uygulamasını indiriyorsunuz.