Şifreleri her zaman hatırlamak zorunda kalmamak için biometrik tanıma teknolojilerini kullanıyoruz. Kişiselleşen akıllı cihazları parmağımızla açıyoruz. Akıllı telefonlar parmağımızdan yüzümüzden veya çizdiğimiz çizgilerden bizi tanıyor. Tabletler yine benzer şekilde parmak iziyle uygulama yüklemeye başlıyor.
Dizüstü bilgisayarlar artık parmak izini tek şifre gibi kullanarak kullanıcısını tanıyor. Ancak parmağımızı tanıyan bu cihazların yüzde 90'ı akıllı telefon ve tabletlerden oluşuyor.
Peki bu tanıma teknolojilerini niçin kullanıyoruz?
Parmak izi okuyucuları alışverişlerde, eğitimde, finansal işlemlerde, medya uygulamalarını izlerken, e-devlet uygulamalarında ve yine pek çok kimlik tanıma gerektiren uygulamalarda parmak izi ve biometrik tanıma teknolojilerini kullanıyoruz.
DİZÜSTÜNDE PARMAK İZİ
1 milyarın üstünde parmak izi verisi ciddi bir kişisel veri oluşturuyor. Interpol'de bile olmayan parmak izi verisi cihazlarda ve platform şirketlerinde mevcut. Artık parmak izinin de taklit edilebilmesi mümkünken her yeni sürümde ele geçirilme olasılığı ise düşüyor.
Dizüstü bilgisayarlarda parmak izi okuyucusu, akıllı telefonlardan ve tabletlerden daha önce kullanıldı. Özellikle kurumsal cihazlarda parmak izi kullanımı daha yaygın olarak tercih ediliyor. Sonuçta kişisel değil, kuruma ait veriler de tehdit altında olduğu için ekstra önlem almak gerekiyor.
YÜZÜMÜZÜ DE TANIYOR
Biometrik tanıma teknolojileri sadece parmak izinden ibaret değil. İnsanların yüzü, sesi, gözleri ve damar yapısı kişiye özel olduğu için kullanılabiliyor. Yani kişinin kendine özel tüm ayırt edici özellikleri cihazlar tarafından kimlik tanımada kullanılabiliyor.
TEK ŞİFRE OLARAK PARMAK İZİ
Dizüstü bilgisayarlar artık çok amaçlı kullanılıyor. Güvenliklerini sağlamak ve şifre kullanımı için de parmak izi kullanımı yaygınlaşıyor. Parmak izi okuyucusunu tek şifre olarak kullanan dizüstü bilgisayarlar yaygınlaştı. Esnek tasarımlarıyla bu bilgisayarlar tablet gibi de kullanılabiliyor.
Lenovo'nun yeni yıldızı Yoga 720, aktif kalemi, performansı ve tasarımıyla yeni bir alışkanlığın önünü açmaya çalışıyor. Windows 10 ile birlikte gelen ve aktif kalem teknolojisi sunan bilgisayar, parmak izi okuyucusu, güçlü pili ve full HD ekran özellikleriyle teknoloji severlerin dikkatini çekiyor. Aktif kalem özelliğiyle dikkat çeken Yoga 720 modeli, Yoga serisinin diğer üyeleri gibi 360 derece döndürülebilir menteşesiyle dört farklı kullanım şekli sunuyor. Kullanıcılar aktif kalem desteğiyle, One Note, Paint 3D, Word, Powerpoint ve Web tarayıcıları üzerinden kullanılabilen 'Ink' özelliklerini kolayca yönetebilirken, günlük işleri kolayca halletme imkânı sunuyor. Ink ve Yoga 720'nin kalemi sayesinde 3 boyutlu çalışmalar yapabiliyor, çalışmaları 3D printer ile 3 boyutlu çıktı olarak da alınabiliyor. Yoga 720'nin 13 inç modeli 14.3 mm incelikte ve 1.3 kg hafiflikteyken 8 saate varan pil ömrü sunuyor.
BAŞLATIRKEN TANIYABİLİRSİN
Güvenli ve şık bir dizüstü bilgisayarı kurumsal amaçlı kullanmak kolay değil. MateBook X akıllı telefon satışında ilk 3 şirketten biri olan Çinli Huawei'nin yeni dizüstü bilgisayarı kurumsal uygulamalar için karşımıza çıkıyor. MateBook X'in özel metal gövdesi, 12.5 inçlik ekranı ve hafifliği kullanım kolaylığı konusunda önemli bir avantaja sahipken, cihazın gövde tasarımı ve tuşlar tıpkı Apple MacBook gibi tasarlanmış. Klavye aydınlatmasının olmaması tek negatif tarafı olarak görünürken güç tuşuna basarken parmak okuyucu sensörün de okumaya hazır hale gelmesi güzel cihaza ayrıcalık katıyor.
SAĞLIKLI PİLLERİN ÖMRÜ UZUN OLUR
Kısalan pil ömrü dizüstü bilgisayarlarda ciddi problemlere sebep olurken, aşırı şarj etmek, pil ömrünü azaltmanın yanı sıra pilin şişmesine veya genişlemesine de neden oluyor. ASUS VivoBook 14'ün 6 hücreli lityum polimer pili, standart lityum-iyon silindir pillerden 3 kat daha uzun bir pil ömrü sunuyor. ASUS Battery Health Charging (Sağlıklı Batarya Şarjı) teknolojisi de hem pil ömrünü uzatıyor hem de pilin şişme olasılığını azaltıyor. VivoBook 14'ün hızlı şarj teknolojisi, pili sadece 49 dakikada yüzde 60 kapasiteye kadar şarj edebiliyor. VivoBook 14, kalite ve dayanıklılık için 20 bin açma-kapama menteşe testi, 10 milyon tuş vuruşu gibi zorlu testlerin geçerek kullanıcılarıyla buluştu.