Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Geleceğe şekil veren 2 teknoloji

Facebook veya Whatsapp mesajlarına yanıt veren robot yazılımlar, konuşma dilini anlayan akıllı asistanlar yapay zekâ teknolojisi ile hayatımızı değiştirdi. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik eğlence ve eğitimde geleceği şekillendiriyor

Dünyada 2016'nın yıldızı olan yapay zeka, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri kullanıldığı her alanda önemli gelişmelere sebep oldu. Yapay zeka ile şekillenen servisler akıllı asistan ve akıllı servisler olarak karşımıza çıktı. Çevremizdeki pek çok cihaz sesli komutlarla iş yapar hale geldi.
Pokemon Go gibi oyunlar artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerini kullanarak birkaç hafta için milyonlarca insan tarafından kullanılmaya başladı. Telefon elinde pokemon avına çıkanlar kazalara ve çeşitli krizlere sebep oldu. Yeni kültür pek çok sektörün değişimine sebep oluyor. Bankacılık işlemi yapan bir müşteri Facebook üzerinden para gönderebiliyor. Anlık mesajlaşma uygulamalarını kullananlar yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen robot yazılımlarla faturaları ödüyor, hava durumunu ve yol bilgisini anında öğreniyor.

YATIRIMCININ YILDIZLARI
Türkiye'deki melek yatırımcılar, ulusal ve uluslararası girişim fonu yöneticilerine 2016 yılına şekil veren teknolojileri sorduk.
500 İstanbul Girişim Fonu kurucu ortağı Rina Onur yapay zeka, öğrenen makineler ve robot yazılımların pek çok yerde iş yapma şeklini değiştirdiğini söyledi. Girişimcilik Vakfı Başkanı Sina Afra ise sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik dışında özellikle Türkiye'de Gayrimenkul teknolojilerinin öne çıktığını vurguladı. Girişimci ekosistemini takip eden Startups. Watch kurucusu Serkan Ünsal ise sürücüsüz araç, yapay zeka, sanal gerçelik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerin bu yıl belirleyici olduğunun altını çizdi. Ünsal, bu yıl pek çok Facebook, Twitter, Instagram gibi pek çok uygulamanın rakiplerine göre pozisyon aldığını belirterek, "Ortaya çıkan değişimlere bakarsak pek çok uygulama SnapChat gibi yıldız uygulamaların peşinden giderek değişiklik yaptı" diye konuştu.

GİRİŞİMCİLERİN YILDIZLARI
Aslında yatırımcıların yıldız olarak nitelendirdiği bazı girişimler belki şu an kullanıcılar tarafından bilinmiyor. Birkaç yıl önce ortaya çıkan bir girişim yeni teknolojileri kullanarak rekabetin girmediği alanları şekillendiriyor. Rina Onur küresel girişimlerden Crispr, Slack, Space X'in dikkat çektiğini belirtirken, Türkiye: Sinemia, Insider ve Cardtek'in dikkat çeken girişimler olduğunun altını çizdi.
Sina Afra Türkiye'de en büyük girişim yatırımları arasında yer alan kendi yatırımı da olan Evtiko.com'un iyi bir performans gösterdiğini vurguladı. Küresel tarafta Opendoor.com ve Gardrops.com'un dikkat çeken girişimler olduğuna dikkat çekti. Serkan Ünsal da Sinemia, İyzico, İyi Sahne, KolayIK'nın ilgi gören girişimler olduğuna vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti: "Küreselde daha çok mevcut oyuncuların hamlelerine şahit olduk. Facebook, UBER, Snapchat gibi oyuncular yeni ürünleriyle gündemde kaldı."

Dikkat çeken girişimciler
Türkiye'de algının girişimcilikle ilgili nasıl bir algı olduğunu görmek için online anket platformu Poltio'da girişimci dostu olan sektörleri sorduk. Aldığımız yanıtlar oldukça ilgi çekiciydi. Anketimize yanıt veren 713 kişinin yüzde 40'ı bilişim teknolojisi sektörünün girişimciye destek olduğunu söyledi.
İkinci sırada akıllı evlere ve daha yüksek katma değere ulaşmaya çalışan inşaat sektörünün yüzde 19'luk oranla girişimciyi desteklediğini gösteriyor. Aslında bu oran inşaat sektörünün lokomotif olmasından kaynaklanıyor. Rina Onur Türkiye'de bankacılık ve finans dışında telekom şirketlerinin girişimciliği desteklediğine vurgu yaparak şöyle konuştu:
"Dünyada ise başta Citigroup, BBVA, Banco Santander, Wells Fargo bankacılık ve finans sektörünün en büyük girişimci desteği veren şirketleri oldu. Perakende sirketleri Walmart, Unilever gibi kurumlar ve otomotiv üreticileri Honda, GM, BMW, Audi girişimcilere önemli destek oldu." Sina Afra ise sektör olarak bilişim teknolojisi, Girişimci Fonu olarak da Revo Capital'in çok iyi bir performans çizdiğini söyledi. Türkiye'de Türk Telekom, TEB ve BKM girişimleri en çok destekleyen kurumların başında geldiğini belirten Serkan Ünsali, "Girişimci ekosistemini büyüten şirketler fark yaratacak" diye konuştu.

Tohumlara can verdiler
Türkiye 'de girişimciliği destekleyen pek çok şirket 2016 yılında çeşitli Hackathone düzenledi. İTÜ, ODTÜ gibi devlerin öncülük ettiği tohum yatırım ve kuluçka merkezlerine ilgi giderek büyüdü. Bilkent, Boğaziçi, Hacettepe, Yıldız Teknik, Ege, Koç ve Sabancı üniversitesi girişimcilere destek olan organizasyonlara imza atıyor.

ELON MUSK NASIL BAŞLADI?
Elektrikli otomobillerin en popüler markası TESLA'nın, uzay yolculuğu için araç tasarlayan Space X ve en popüler elektronik ödeme sistemi PayPal kurucusu Elon Musk'ın, nasıl bir hikayeye sahip olduğunu merak ettiniz mi? Güney Afrika 1971 doğumlu Elon Musk'ı bu kadar gelecek odaklı insan yapan şeylerin başında günde 10 saat kitap okuyarak hayal gücüne yatırım yapıyor. Sonra da defalarca hata yaparak hayallerine ulaşmak için denemeler yapıyor. Ancak en önemlisi Elon Musk'a hata yapma şansı verecek yatırımcıların gelecek vizyonu. Elon Musk sıradan fakir Amerikalı'dan en zengin Amerikalı'ya kadar herkesin ortak hayalini gerçekleştirecek insan olduğuna olan inanç oldukça yüksek. En büyük hayali Mars'a 500 bin dolara bilet satmak olan Elon Musk'ın dönüm noktaları şöyle...

*12 Yaşında Blasstar oyununu yazdı ve 500 dolara sattı.
*2006 ve 2007 yıllarında başarısız füze denemeleri yaptı.
*Ancak yine de NASA ile anlaşma imzaladı.
*1999'da Zip2 şirketini 22 milyon dolara sattı. Aynı yıl Rusya'da roket satın alıp Mars'a gönderdi.
*McLaren F1 otomobili 1 milyon dolara satın aldı ve kaza yaptı
*2002'de SpaceX projesine başladı ve PayPal'i 250 milyon dolara sattı
*2008Başarısız 4 fırlatma projesine rağmen NASA ile anlaşma imzaladı. 4 başarılı fırlatma gerçekleştirdi.
*2009 ilk Tesla S model tanıtıldı
*2010 Tesla halka açıldı. Otomobil fabrikası satın aldı
*2011 Marsa yolculuğun 2021 ile 2031 yılları arasında başlayacağı sözünü verdi
*2012 Tesla Model X ilk SUV model anons edildi. Model S ise 75 bin dolara satışa sunuldu.
*2013 Falcon 9 roketlerinin okyanusa yumuşak inişi için testler yapmaya başladı.
*2015 İlk Model X müşteriye teslim edildi.
*2014 Otomobil pilleri için dev fabrikada seri üretime başladı
*2016 Ekonomik Tesla Model 3 ilk kez basına tanıtıldı.

KAYNAK: https://fundersandfounders.com/how-elon-musk-started/

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA