Çift kavisli camın avuç içine çok rahat oturduğu yeni Galaxy Note 7, Samsung'un amiral gemisi olmaya aday. Yaklaşık 2 hafta önce New York'ta tanıştığımız telefonu İstanbul'da deneme şansı bulduk. Akıllı telefonda güvenliği öncelikli olarak düşünen Samsung gözün iris tabakasından güveliği parmak izinden daha hızlı sonuç verir hale getirmiş. Ancak telefonun gözlük ve lens kullananlar için pek rahat kullanım sağladığını söylemek zor. Çeviri uygulamasının SPen akıllı kalemle daha kullanışlı hale geldiğini görüyoruz. Suya dayanıklı olması telefonun daha hassas bir cihaz olarak algılanmasının önüne geçiyor.
NOTE SERİSİ TUTKUNLARI
Samsung Galaxy Note serisiyle ilk olarak 2011'de tanıştık. Apple'ın büyük bir tepkiyle karşıladığı kalem Samsung'un Note serisiyle yeni bir segment oluşturmasına sebep oldu. Peki Galaxy Note 5 ve önceki sürüme sahip olanlar için "Galaxy Note 7 telefonu yenilemeye değer mi" sorusuna yanıt verelim. Önceki modeller için kesin değer. Note 5 kullanıcıları fotoğraf ve video için daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyuyordu. Şimdi ekstra depolama alanı sağlayan Micro SD kart kullanımı derde deva oluyor. Kamera deneyimi artık telefon seçiminde en etkili kriterlerden biri. Galaxy S7'dekine benzer bir deneyim sunuyor. Yazılım kameranın mercek ve donanımın önüne geçerek fark yaratmaya çalışıyor. Yazılım farklılıkları da her zaman aynı sonucu vermeyebilir. Gözün iris tabakasını tarayarak güvenlik sağlayan kırmızı ışık gözlük kullananlar için her zaman doğru sonuç vermeyebiliyor. Samsung yetkilileri lens ve gözlük kullanımında sorun olabileceği uyarısını yapıyor. Ancak yine de kişisel kullanımda sonuç farklı olabilir. Bu güvenlik uygulamasını açılışta değil, dosya şifrelemekte kullanmakta fayda var. Pil konusunda büyük bir farklılık görünmese de tasarım ve pil ömrünün performansı konusunda pozitif gelişme olduğunu söylemek mümkün.
3 SORU 3 YANIT
AKILLI SEÇİM ÖZELLİĞİ GÖZ DOLDURUYOR
"Klavyeler yazı yazma alışkanlığını değiştirecek mi" diye sorulurken şimdi de Galaxy Note 7 vitrine çıkmasıyla yetenekli kalemleri konuşuyoruz. Note 7'nin ilk izlenimlerini paylaşırken aklımıza takılan 3 sorunun yanıtını uzmanına sorduk.
Güney Koreli Samsung'un Türkiye'de kurumsal operasyonların başına atadığı Tansu Yeğen sıfırdan oluşturduğu ekiple kısa sürede şirketin yöneticilerinin güvenini kazandı. Uzun yıllardır tanıdığım tecrübeli yönetici geçtiğimiz yıl şirketin Türkiye Başkan yardımcılığı görevine atanarak ülke operasyonlarında en üst kademeye gelen Türk profesyonel oldu. Pek çok bilişim yazarının Apple ile tanışmasına sebep olan Tansu Yeğen HP, Microsoft, Turkcell ve IBM deneyimlerini bir süredir Samsung'a taşıyor. İyi bir Twitter kullanıcısı olan Tansu Yeğen'e bizden daha önce başlayan Note 7 deneyimi sonuçlarını sorduk. Kendisini etkileyen çok fazla özellik olduğunu belirten Yeğen, en çok sevdiği özelliğin akıllı seçim özelliği olduğunu şöyle anlattı: "Bir videonun üstüne gelip akıllı seçim ile işaretleyerek GIF kaydı yapıyorsun. Paylaşmadan önce GIF dokümanın üstüne başlık yazıyorsun ve paylaşıyorsun. Note 7 tasarımı ve yeni yetenekleriyle diğer telefonlardan çok farklı ve bir tek kendisinde bulunan özelliklerle dikkat çekiyor."
Büyük ekranlı akıllı telefon serisinin kapısını aralayan Samsung'un hedefleri konusunda sorumuzu Yeğen, "Sırada her zaman bir şeyler var, 320 bin çalışanın 4'te1'i Ar-Ge'de çalışıyor. Yılda 13.5 milyar dolar Ar-Ge faliyetlerine yatırım yapılıyor. Her yeni çıkan telefon şaşırtmaya devam edecek" diyerek sır vermeyen Tansu Yeğen, her gün biraz daha kişisel cihaza dönüşen telefonlarda güvenlik konusundaki çözümleri şöyle anlattı: "Note 7'de KNOX teknolojisi sayesinde donanım seviyesinde güvenlik sağlıyor, aynı zamanda göz tanıma ve güvenli dosya alanı ile bilgilerde en üst düzeyde güvenlik sağlanıyor."