Dünyanın teknoloji konusunda uzman eğitim merkezlerinden biri olan Berlin Teknik Üniversitesi DAI (Distributed Artificial Intelligence) Laboratuvarı'nı ziyaret ettik. Dünya Futbol Şampiyonası ikincisi robot takımından Albert'in maç yapıp akıllı perdelerin kullanıldığı akıllı eve misafir olduk. Sürücüsüz otomobilden akıllı şehir projelerine pek çok araştırmayı yerinde inceleme şansı elde ettik. Ordinaryus Profesör Şahin Albayrak'ın liderlik yaptığı laboratuvarda, 60'tan fazla ülkeden 150 üst düzey araştırmacı görev yapıyor. Çok farklı kültürlerden gelen araştırmacılar, ortak hedef için çalışıyor.
TÜRK-ALMAN İŞBİRLİĞİ
Prof. Albayrak birçok araştırmanın aynı anda yürütüldüğü merkezdeki bilimsel çalışmalarla ilgili şu bilgiyi verdi: "Sürücüsüz otomobillerden robotlara, akıllı şehirlerden evlere çok çeşitli araştırmalar destekleniyor. Almanya Federal Hükümeti, üniversite ve uluslararası şirket çalışmalarına katkı sağlıyor. Bazı şirketlerle birden fazla projede ortak çalışıyoruz. Her yıl sonunda tüm destekçilerimize yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veriyoruz. Sonuçta araştırmalarımıza ödediği vergilerle destek veren topluma katkı sağlamak zorundayız." Türk Alman Bilişim Merkezi'nin de kurucusu olan Prof. Albayrak burada yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgiyi verdi: "Türk araştırmacıların yeteneklerine inanıyorum. Örneğin öğrenen yapay zeka çözümleri, veri analizi gibi teknolojileri yeni nesil siber güvenlik çözümleri, nesnelerin interneti ve akıllı şehirler gibi uygulamalarda kullanıyoruz."
ROBOTLARDAN BİR RONALDO ÇIKMAZ!
Geliştirilen insansı robotlardan bir Messi veya Ronaldo beklemeyin. Japonlar tarafından satın alınan Fransız robotları Alman DAI Laboratuvarı'nda ekstra yetenekler kazandırılarak geliştiriliyor. Daha önceden belirlenmiş yeteneklere göre hareket eden robotlar fair play ölçülerine göre maç yapıyor. İnsan gibi atletik hareket edemiyorlar. Henüz kameralardan görüntü algılıyor, mesafe kontrol ediyor ve hareket ediyor. Şimdilik kontrollü adım atmaları bile önemli. Kendilerini ayağı kaldırma yeteneği geliştiriliyor. Bazı robotlar bu yetenekleri kazanmış bile.
TÜRKİYE'DE İNOVASYON KÜLTÜRÜ YARATILMALI
Türkiye'de inovasyon kültürü yaratmak gerektiğinin altını çizen Albayrak, "Türkiye'de inovasyon kültürü oluşturmak için uzmanlaşmayı desteklemek gerekiyor. Türkiye bilim insanları için araştırma üslerinden biri olmalı" diye konuştu.
AKILLI PERDE 'ÇOCUK DİŞ FIRÇALAMADI' DİYOR
Laboratuvarda konuk olduğumuz akıllı ev, nesnelerin interneti konusunda güzel bir örnek. Evdeki her şey ağa bağlı ve kişiselleştirilmeye izin veriyor. En ilginç olanı ise perdeler. Akıllı perdeler kolunuzdaki akıllı saatten nabzınızı ölçerek üstündeki LED'ler sayesinde rahatlamanızı sağlayacak renklere bürünüyor. Hatta çocuğunuz dişlerini fırçalamadığında kırmızı ışık yanıyor.
SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİL SOKAĞA İNİYOR
Sürücüsüz otomobil Berlin'de denenecek. DAI Labor'da 5G iletişim altyapısı ve elektrikli otomobiller konusunda yapılan geliştirmeler sürücüsüz otomobiller için kullanılıyor. Mercedes, Bosch ve BMW gibi şirketler sensör, otomobil ve teknolojilerle yeni nesil otomobillerin geliştirilmesine imza atıyor.