Perform'un rakamlarına göre Türkiye'de aktif 21 milyon sporsever var. Bunların yüzde 68'i spor etkinliklerini mobil cihazlardan takip ediyor. 4.5G mobil cihazlardan takip eden sporseverlerin sayısını artıracak. LTE Broadcast gibi yeni teknolojilerle, salonda ya da stadyumdan maç takip edenlerin, pozisyonları ekrandan daha fazla izlemesine neden olacak. Sadece seyirci değil, spor kulüpleri de maç istatistiklerini anlık olarak takip ederek, taktik değişiklik yapacak ve riskli durumdaki sporcuyu sakatlanmadan önce oyundan alacak.
TEKNOLOJİK STADYUM
4.5G teknolojisinin karşılaşmaları stadyumda takip eden sporseverler için önemli yenilikler vadettiğini belirten dünyanın en büyük dijital spor içeriği sağlayıcılarından Perform'un Türkiye ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Emre Uğurlu, "4.5G, taraftarların kendilerini tamamen maçın içinde hissetmelerini sağlayacak birçok teknolojiyi mümkün kılıyor. Örneğin, 4.5G ve WiFi bağlantılı stadyumlarda maç önünde, maç esnasında ve maç sonunda kullanıcılara özel yayınlar ve videoların paylaşılacağı uygulamalar ile kullanıcıların maç izleme deneyimlerinde olumlu yönde farklılıklar olabilir. Maçların önemli anları ve tartışmalı pozisyonları, özel kameralar ile farklı açılardan sunulabilir. Yurtdışındaki örneklerde olduğu gibi, stadyumlar için geliştirilecek mobil uygulamalarla, taraftarların en kısa yoldan stadyuma ulaşması, park yeri için rezervasyon yaptırması, kullanması gereken kapıyı ve hangi koltuğa oturacağını öğrenmesi çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Taraftarlar, yine bu mobil uygulamaları kullanarak koltuklarına yiyecek içecek siparişi bile verebilirler" dedi.
HER YERDE MAÇ YAYINI
Mobil cihazlardan maç izleme deneyiminin de tıpkı stadyumlardaki gibi farklı bir boyuta taşınacağını ifade eden Uğurlu, "4.5G, 3G ile hayatımıza giren, 'her an her yerde maç izleyebilmek' kavramını çok daha gelişmiş bir biçimde sunacak. Her şeyden önce, yüksek kaliteli maç yayınlarını mobil cihazlarımızdan kolayca takip edebileceğiz. İngiltere'deki yayıncı kuruluşun, gelecek sezondan itibaren Premier Lig'i sosyal medya kanallarından yayınlayacağını duyurması da bu teknolojinin habercisi oldu. Ek olarak, internet ve mobil yayın maliyetinin görece daha düşük ve daha hızlı olması, dünya üzerindeki alternatif sporların her bölgeden izlenmesinin de önünü açabilir. Sporseverler, televizyondan yayınlanmayan yüzlerce spor müsabakasına, mobil cihazları üzerinden istedikleri anda ulaşabilirler. Eğer servis sağlayıcılar mobil internet kota alt limitlerini 30-40 GB seviyelerine çekerlerse, maçların canlı skor uygulamaları üzerinden yayınlanması gibi seçenekler de söz konusu olabilir" dedi.
SAKATLIKLAR AZALACAK
4.5G teknolojisi sporseverlerin yanı sıra kulüplere ve sporculara da yarar sağlayacak. Sporcuların antrenmanlardaki performans ve sağlık verileri, kulüp dışındaki ilgili birimlere çok hızlı bir şekilde iletilebilecek. Sporcunun harcadığı efordan, nasıl daha verimli olabileceğine kadar birçok farklı alanda toplanan detaylı veriler, daha bilimsel metotlarla antrenmanlar yapılabilmesini ve sporcu sağlığının korunması konusunda daha olumlu adımlar atılabilmesini sağlayacak. 4.5G, veri depolamanın daha geniş ölçeklere yayılmasının ve bu verilerin mümkün olan en yüksek hızda gerekli mecralara ulaşmasının da önünü açabilir. Sakatlanan bir oyuncunun belirli bir zaman aralığındaki tüm fiziksel verileri, doktoru ile en hızlı şekilde paylaşılabilir. Kalp rahatsızlıklarından kaynaklanan sağlık problemleri de erken teşhis edilerek çözülebilir. UEFA'nın maç içinde oyuncuların sağlıklarına ilişkin verilerin takip edilmesini yasaklaması sebebiyle bu çalışmalar şimdilik maç esnasında yapılamıyor.
4.5G SORULARI
4.5G'de canlı yayın için neler gerekiyor?
4.5G ile hayatımıza girecek broadcast özelliğini kullanabilmek için öncelikle altyapı desteğinin sağlanması gerekiyor. 1 Nisan'da 81 ilde en yüksek 4.5G kapasitesini sunmak için çalışmalarına hızla devam eden Turkcell, LTE Broadcast teknoloji için de yatırımlarını şimdiden planlıyor. Ayrıca 4.5G Broadcast teknoloji üzerinden içerik sunulurken, belirli bir frekans miktarının da buna ayrılması gerektiğinden, 4.5G ihalesinde en fazla frekansı alan Turkcell, yeni teknolojileri hayata geçirme konusunda daha esnek bir oyun alanına sahip. Bu teknolojiden faydalanmak için kullanıcının akıllı telefon veya tabletinin LTE Broadcast özelliğine sahip olması gerekiyor. 2020 yılında LTE Broadcast destekli cihaz sayısının 2 milyarı aşacağı öngörülüyor.
4.5G ACEMİSİNE REHBER
LTE Broadcast canlı yayın
LTE broadcast yani 4.5G mobil şebekesi üzerinden canlı etkinlik yayını teknolojisi ile kullanıcı bazlı değil doğrudan belirli bir alana içerik sunuluyor. Örneğin stadyumda, spor ve kongre salonunda canlı bir maçın ya da konserin özel görüntüleri anlık olarak akıllı telefon kullanıcılarına sunulabilir. Üstelik HD videoların sunulduğu yayınlar mobil internet kotalarını da harcamıyor. Yakın gelecekte yüksek kalite müzik yayınına, dergi ve gazetelerin binlerce kişiye aynı anda gönderilmesinden kullanılabilecek.