Akıllı televizyonlar da tıpkı akıllı telefonlar gibi uzun süreli kontratla satışa sunulmaya başladı. Şirketler bu alanda calışmalarını geliştirirken, Türkiye'den ilk adımı Vestel attı. İspanyol telekom devi Telefonica'ya ilk aşamada 50 bin kontratlı akıllı TV satış gerçekleştiren şirket, yıl sonuna kadar rakamı 500 bine çıkarmayı hedefliyor. Vestel CEO'su Turan Erdoğan, önümüzdeki dönemde akıllı TV satışlarının önemli bölümünün telefonlar gibi kontratlı olarak yapılacağını söyledi. Telefonica ile yaptıkları anlaşmayı örnek gösteren Erdoğan, "Telefonica 32 ve 40 inç akıllı televizyonları kontratlı olarak satıyor. 32 inç TV'leri 2 yıllık kontrat karşılığı ücretsiz olarak verirken 40 inç TV'leri kontrata ek 5 euro bedel karşılığında abonelerine sunuyor" dedi. Artık televizyonların yüzde 50'sinin akıllı olduğunu belirten Erdoğan, 2-3 yıl sonra akıllı olmayan televizyonun satılmayacağını ifade etti.
TELEFON SATACAĞIZ
Vestel telefonlarda da seçeneklerinin arttığını söyleyen Turan Erdoğan, şunları anlattı: "Yeni telefon modellerimizde iddialıyız. Yabancı telekom operatörleriyle görüşmelerimiz var. Bu fuara artık telefon satmaya geliyoruz. Türkiye'de operatörlerle zaten işbirliğimiz vardı. Şimdi yurtdışındaki etkinliğimizi artırıyoruz." Telefonda 9.2 milyar liralık ciroya ulaştıklarını aktaran Erdoğan, faaliyet kârlarının da 312 milyon TL'ye çıktığını söyledi. Erdoğan, "3.4 milyar lira iç, 6.2 milyar lira da dış pazar gelirimiz oldu. 2015'te 300 bin telefon sattık" diye konuştu.
TELEFONDA HER SEÇENEK OLACAK
Türkiye 'nin her yerinde servis ağına sahip olduklarını belirten Erdoğan, operatörlerle işbirliğine devam ettiklerini söyledi. Erdoğan, ürün çeşitliliği konusunda şu bilgileri verdi: "Giriş ve orta segment ürünlerimiz var. Cam metal dışında çift renk ve parlak renkler kullanılandığımız modelleriz de bulunuyor. Bizim her segmentte ürün bulundurmamız gerekiyor. Telefonlarda ayırt edici özellikler yakalamak zor."
ORTAK ALTYAPI ŞART
İspanya'nın Barcelona şehrinde, GSM Operatörleri Birliği (GSMA) tarafından 22 Şubat'ta başlayan Dünya GSM Kongresi'ne Türkiye'den katılan operatörlerin ana gündemini 4.5G oluşturdu. Altyapıda doğru stratejilerle hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, Türkiye'nin bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyledi. Öğüt, "Türkiye'deki 21 milyon hanenin 4.5 milyonuna fiber ulaşmış durumda. Bunun içinde de 1.7 milyon hane, fiber kullanıcısı. Bu 4.5 milyonluk rakamı, 5 yılda 10 milyon haneye çıkarmak için 26 milyar TL'lik yatırım gerekiyor" dedi. Tek bir şirketin bu parayı vermesinin mümkün olmadığını belirten Öğüt, bu nedenle ortak altyapı kurulumunu önerdiklerini ifade etti.
41. SIRADA N BAŞLAYABİLİRİZ
140 ülkenin 4G kullandığını aktaran Öğüt, bunun 40'ının 4.5G'ye geçtiğini hatırlattı. 4.5G'de yarışa 41. sıradan başlamanın önemine değinen Öğüt, "4.5G'de en geniş kapsamayı sunmayı taahhüt ettik. Global deneyimimize güveniyoruz" dedi.
TÜRKİYE'YE 2 MOBİL OSCAR'I
GSM Birliği (GSMA) tarafından 21. kez düzenlenen ve sektörün Oscar'ı olarak kabul edilen Küresel Mobil Ödülleri'nde (Global Mobile Awards) Türkiye'ye iki ödül geldi. 40'ı aşkın projenin 8 ana kategoride değerlendirildiği törende, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uygulamalar rakiplerini geride bırakarak birinci oldu. Turkcell, 'Hayal Ortağım Cepten Sesli Betimleme' projesi 'Erişilebilirlik ve Sosyal Hayata Dahil Edilme Alanında Mobilin En İyi Kullanımı' kategorisinde birincilik ödülünü aldı. Vodafone Türkiye tarafından kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla geliştirilen 'Kırmızı Işık mobil uygulaması' da rakiplerini geride bırakarak birinciliği elde etti.