Türkiye'de fiber altyapı seferberliği başlıyor. Artık insanların telefonları sadece konuşma için kullanmadığını, internet kullanımının katlanarak arttığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, fiber altyapı konusunda seferberlik ilan ettiklerini açıkladı. "Bugün elimizdeki kapasiteye güvenip geleceği planlayamayız" diyen Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Şu anda trafik miktarı, gelişmiş ülkelerdekinin çok altında. Bu bizim için bir ölçü olamaz. Bilişimde azami 5 yıl içinde planlarınız alt üst olur. 2009 ulaştırma-haberleşme şurasında '100 Megabit internet evleri' diyorduk. Hep birlikte, fiber dönüşüm konusunda adım atmak zorundayız."
BARİKATLARI KALDIRIN
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlenen IMT-2000/UMTS imtiyaz sözleşmeleri imza töreninde konuşan Bakan Yıldırım, fiber konusunda da operatörlere uyarılarda bulundu. "Fiber altyapıda kimse barikat kurmasın, engel olmaya kalkmasın" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu Türkiye'nin meselesi. 'Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz' bunları bırakalım. Performansınızla, ortaya koyduğunuz hizmet çeşitliliği, kalite ve içerikle öne geçmenin yollarını arayacaksınız. Yollara barikat kurarak üstünlük sağlamak olmaz." Onu yapanların memlekete ne kadar zarar verdiğini hep birlikte gördüklerini belirten Yıldırım, operatörleri küçük hesapları bırakıp büyük fotoğrafı görmeleri konusunda uyardı. Bu konuda uygulamada yaşanan sorunları bildiklerini ifade eden Yıldırım, "Bunların giderilmesi için çalışmalara başladık. Bunu yaptığımızda herkes kazanacak" dedi.
OPERATÖRLERDEN YILDIRIM'A TAM DESTEK
Bakan Binali Yıldırım'ın fiber seferberlik çağrısına operatörlerden destek geldi. Ulusal Genişbant Strateji ve Eylem Planı'nı desteklediklerini söyleyen Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, "Regüle edilmiş, herkesin eşit koşullarda ulaştığı tek bir fiber altyapısıyla, hem 4.5G ve 5G baz istasyonları arasındaki transmisyon ihtiyacı, hem de ev ve kurumların fiber ihtiyacının çözülebileceğini düşünüyoruz" dedi. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da ortak altyapıya vurgu yaparak şunları söyledi: "Türkiye'nin fiber seferberliği için Sayın Bakanımızın desteğinden güç aldık. Tüm sektör oyuncularının ortak fiber şirketi kurarak seferberliğin önünü açması gerektiği çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz." Türkiye'yi fiber ağla ördüklerini söyleyen Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, "Türkiye'nin dijitalleşmesini hızlandırmak için altyapı yatırımlarımızı sürdürmeye ve hızlı internetin yayılmasını sağlamaya kararlıyız" dedi.
ÇÖZÜM BEKLEYEN KONULAR
Bakan Binali Yıldırım, son yıllarda fiber yatırımların çok yavaş ilerlemesine dikkat çekti. Operatörlere büyük resme bakın derken "Pazarı büyütecek önerilerle gelin" demek istiyor. Telekom sektörü iki önemli konuya odaklanmış durumda. Mevcut fiber altyapısının kullanımı ve yeni yatırımların artırılması için alınacak tedbirler. İki konunun 4.5G öncesi çözülmesi bekleniyor.
BTK: 4.5G'DE 6.5 MİLYAR LİRALIK ÖDEME YAPILDI
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4.5G lisanslarından şu ana kadar Hazine'nin kasasına 6.5 milyar lira girdiğini söyledi. Nisan 2017'ye kadar 6.3 milyar liralık ödeme daha yapılacağını anlatan Sayan, "4.5G yetkilendirilmesiyle işletmeciler, dünya ile eş zamanlı olarak 5G de dahil yeni teknolojileri vatandaşlarımızın hizmetine sunabilme imkânına sahip oldular. Sağlanan yeni haklarla ülkemizin milli kaynağı olan frekanslar israf edilmemiş olacak" dedi.