Türkiye'nin elektrik kesintisi ile boğuştuğu saatlerde pek çok kişi telefon ya da tableti şarj edecek yer arıyordu. Kesinti akşam saatlerine kadar uzayınca pil ihtiyacı kritik seviyeye kadar düştü. Hatta pek çok kişi pil ömrünün de daha hızla azaldığını hissetti. Devre dışı kalan baz istasyonları yüzünden telefonlar sinyal yakalamak için daha yüksek hızda pil harcadı. İşte bu anlarda taşınabilir pil depoları hayatımızı karanlıkta kalmaktan kurtardı. Bu cihazların önemli bir bölümü bir telefonun sahip olduğu pili birkaç kez doldurabilecek kapasiteye sahip.
KAPASİTE İHTİYACI ARTTI
Akıllı telefonların ekranları artık 5 inçin üstünde. HD kalitede video çekip izlemek için hem kamera hem de ekran çözünürlükleri birkaç kez arttı. Üstüne üstlük her frekansı yakalamak için telefonun üstündeki aktif antenlerin sayısı da çoğaldı. 4G hizmetinin başlamasıyla buna yenisi de eklenecek. Yani akıllı telefonun pil ihtiyacı her yeni versiyonda biraz daha artıyor. Telefonların pil ömrü uzasa bile, bunu hissetmemizi engelleyen gelişmeler de var. İnternet bağlantısı, video ve fotoğraf çekimi gibi pil düşmanı uygulamalara ayrılan zaman artınca çözüm üretmek gerekiyor.
HIZLI ŞARJ OLMUYOR
Taşınabilir pil depolarının önemli bir bölümü 6 bin hatta 10 bin mAh üstünde kapasiteye sahip. Bu yüzden cihazları şarj etmek için minimum 6-7 saat gerekiyor. Hatta yatmadan önce şarja bırakılınca uyandığınızda ancak tam dolu hizmet vermeye hazır hale geliyor. Kapasitesi yüksek ve kısa sürede şarj olan bir pil deposu her zaman daha değerli. Üstelik iki ayrı şarj girişine sahipse özellikle hızlı şarj eden 2.1 A güç telefonunuzu daha kısa sürede tam kapasite dolduruyor. Üstelik ikinci bir cihazın doldurulmasına izin veriyor. Herhangi yerde priz arama derdi ortadan kalkıyor. Eğer pil deposu üstünde LED ışıkla veya minik ekranda pil durumu da gösteriliyorsa, önlem almak için iyi bir avantaj.
HER YERDE HER AN ŞARJ
Pil sorunu sadece kriz anlarında değil, uzun doğa yürüyüşleri sırasında da ortaya çıkabilir. Pulse güneş enerjisiyle ihtiyacınız olan pili size her an sağlıyor. 5 bin mAh depolama kapasitesiyle, telefonu birden fazla şarj edebiliyorsunuz. Doğa yürüyüşünü sevenler için kullanışlı ve hayat kurtaran bir aksesuvar. İki ayrı cihazı 2.1 A girişten hızlı şarj etmek mümkün. LED şarj göstergesi de cihazın şarj için hazır olup olmadığını da gösteriyor.
İLETİŞİMDE KRİZ SENARYOSU
Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisinin sebepleri araştırılırken bir yandan da iletişim sektörü yaşayacağı kriz konusunda önemli bir tecrübe yaşadı. Kırsal alanda güneş ve rüzgâr enerjisiyle desteklediği baz istasyonları dışında olası bir depremde nüfusun yoğun olduğu bölgede kesintiye uğrayacak istasyonları tespit etmiş oldu. Konuşmak için yoğun talebin olduğu anda internet kullanımı da kesintiye uğradı. Bu anlarda tek noktadan güvenilir açıklama yapılması provakasyonların da önüne geçilebilmesini sağlar.
ALTIN RENGİ PİL DEPOSU
Son dönemde neredeyse tüm akıllı telefon markalarının altın rengi modelleri piyasaya çıktı. Futurocks firması bu detayı göz önüne alarak bu akımla uyumlu modellerini piyasaya sürüyor. 5200 mAh depolama kapasitesi ortalama bir telefonu 2 kere şarj edebiliyor. Pil durumunu gösteren mini ekran ve acil durumda flaş ışık desteği cihazın yeteneğini artırıyor. 100 gram ağırlık ve 2 şarj girişinin olması önemli avantaj. Kadınların çantalarında fazla yer kaplamıyor.
İNTERNETİ DE PİLİ DE PAYLAŞ
Evde veya ofiste elektrikler uzun süre kesilince sadece şarj değil, internet de sorun oluyor. TP-Link'in 3G mobil internet, pil ve veri depolama ihtiyacını çözen mucize cihazı M5360 kriz anında önemli bir gereksinim. Cihazın 4G modem versiyonu da var. Ancak en önemlisi 5200 mAh pil kapasitesi, 32 GB veri depolama seçeneği gerçekten hayat kurtarıyor. 10 kişiye kadar paylaşılan internet hattı yaratan modem özelliği küçük ofislerde internet derdini ortadan kaldırıyor.
KABLO DERDİNİ BİTİREN KILIF
Yakında pek çok telefonda, kafelerde, havalimanlarında görmeye alışacağımız şeylerden biri de kablosuz şarj üniteleri olacak. Bizi priz ve şarj aramaktan kurtaracak ürünlerden biri de FluxPort Accu. Çalışma masaları için okuma lambasına monte edilmiş ya da bluetoothlu masa saati veya arabalarda telefonu navigasyon cihazı olarak da kullanabildiği kablosuz şarjlar var. 15 farklı tasarımla fonksiyonel FluxPort'larla şarj sorununu çözmeyi hedefliyor. İçine kablolu cihazlara oranla telefonları yüzde 10-15 daha yavaş şarj eden akü entegre edilmiş.