110 milyon euroluk yatırımla 2016'nın Aralık ayında açılan Beyoğlu Grand Pera, açılışından 4 ay sonra dev bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bölgenin en büyük uluslararası moda etkinliği olan Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul (MBFWI) 20-24 Mart arasında İstanbul Grand Pera'da gerçekleşti. Türk moda endüstrisinin dünyaya tanıtımında büyük paya sahip olan MBFWI'yı 5 günde 20 bin kişi takip etti.
İnşaat süreciyle bir dönem tartışmaların odağında olan, açılışının ardından opera, bale, tiyatro gibi kültürel etkinlikleriyle ses getiren Grand Pera'yı konuşmak üzere yatırımcısı Ahmet Akbalık ile bir araya geldik.
Beyoğlu'nun eski cazibesini yitirdiği yönünde tartışmalar var. Siz ne düşünüyorsunuz?
Çok kültürlü, kozmopolit yapısıyla tarih boyunca İstanbul'un ve Türkiye'nin çekim merkezlerinden biri olan Beyoğlu'nun yeni bir dönüm noktasındayız. Dünya genelinde böyle dinamiklere sahip bölgeler cazibesini hiçbir zaman yitirmez. Zaman zaman dalgalanmalar yaşansa da, küllerinden doğmayı başararak eskisinden daha da canlı bir hale gelebilir. Beyoğlu da şu anda bu dönüşümü yaşıyor.
Grand Pera etkinliklere çok hızlı başladı. Bu yıl hedefiniz nedir?
Bu yıl 20 milyon ziyaretçiyi Grand Pera'da ağırlamayı hedefliyoruz. Bunun en az yüzde 15'lik kısmının müze, sinema, tiyatro, konser gibi, bileti önceden satın alınan etkinlikler aracılığıyla gerçekleşeceğini düşünüyoruz.
PERA TEZ KONUSU OLDU
İnşaat sırasında çok eleştirildiniz. Yapıyı korudunuz mu?
Bu binayı yap-işlet-devret modeliyle aldık. 25 yıl sonra eski sahibine, yani Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devredeceğiz. Devlete, içinde kültür sanatın olduğu, gelirleriyle ayakta duran bir merkez bırakacağız.
Binayı ilk günkü özgün haline göre kurduk. Emek Sineması'nın kendine has bezemeleri vardı. Topkapı Sarayı'nı yapan 40 kişilik ekip bu bezemeleri soydu, laboratuvarda restore etti ve yerine monteledi. Renovasyon sonrası birçok üniversite için tez konusu oldu. Burada başlı başına bir kompleks ve sürdürebilir bir model oluşturduk. Grand Pera, tarih ile modernin sentezlendiği bir yer.
Planlamayı nasıl yaptınız?
Grand Pera'da toplam 20 bin metrekare kiralanabilir alan bulunuyor. Bu alanın yarısını kültür-sanat için ayırdık. Küçük bir fuayesi vardı, büyüttük.
Burayı kurgularken sadece sinema değil, tiyatro, opera gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmasını istedik ve bir kültür sanat merkezi olarak konumlandırdık. Madame Tussauds Müzesi ile aileleri buraya çektik. Ayrıca alışveriş ve yeme içmenin de olduğu bir alan oluşturduk.
BÜROKRASİDEKİ KİLİT 16 NİSAN'DA AÇILACAK
Referandum sonrası nasıl bir Türkiye bekliyorsunuz?
Türkiye'nin 2003'ten 2011'e kadar bir hikâyesi vardı, o hikâye iktisadi olarak bizi bir yere getirdi. Ama 2012'den sonra bizim söyleyecek çok şeyimiz kalmadı. 2013'te Gezi'den sonra kesilen hikâye yeniden tanımlanacak. Şimdi orta gelir çukurundan milli geliri daha yüksek bir yere çıkarabilmemizin temel anahtarı bürokrasideki kilitlenmeyi açmak. Bürokrasinin kurtuluşu 16 Nisan. Sonrası inşallah istikrâr. Kamunun Güney Kore'de olduğu gibi özel sektörün önünde lokomotif görevi görüp, politikalar üretmesi gerekiyor. Bizim Türkiye'yi yeniden formatlamamız gerekiyor.
16 Nisan'da çıkacak sonuç doğrultusunda Türkiye kendini yeniden konumlandıracak.
YILDA 500 MİLYON ZİYARETÇİ AĞIRLIYOR
- Beyoğlu her yıl, dünyanın dört bir yanından gelen 15 milyondan fazla turisti ağırlıyor.
- İstiklal Caddesi'nin yaya trafiği, hafta sonları günde 3 milyona ulaşıyor.
- Hafta içi ise günde ortalama 1 milyonu buluyor.
- Caddenin toplam ziyaretçi sayısı, yılda 500 milyon.
- İstiklal Caddesi yaklaşık 300 mağazaya ev sahipliği yapıyor.
3 AYDA 30'DAN FAZLA ETKİNLİK
- Grand Pera, tarihi Cercle d'Orient binası, 1.250 metrekarelik fuaye alanına sahip 600 kişilik Emek Sineması, toplam 800 kişilik 8 sinema salonu ve 1.400 kişiye ulaşan seyirci kapasitesiyle, İstanbul ve Türkiye'nin cazibe merkezlerinden biri olmayı hedefliyor.
- Grand Pera'da, Türkiye'de ilk defa açılan Madame Tussauds Müzesi'nin yanı sıra 150 kişilik teleskopik oturma düzenine sahip tiyatro sahnesi yer alıyor.
- Emek Sahnesi'yle birlikte Grand Pera'da gerçekleştirilen tüm kültür ve sanat etkinlikleri, sürdürülebilirliği sağlamak üzere kurulan Emek Sanat ve Kültür Vakfı (ESKV )ile kurumsal bir çatı altında toplanıyor.
- Bugüne kadar 30'dan fazla etkinlik düzenlenen Emek Sahnesi'nde 40 bine yakın misafir ağırlandı.