Türk lezzet markaları yurtdışına açılmaya devam ediyor. Simit Sarayı, Sütiş, Köşebaşı, Sahan, Nusret, Mado, Big Chefs'ten sonra Kırçiçeği restoranı ABD Dallas'ta 1.5 milyon dolarlık yatırım ile kasımda yurtdışında ilk şubesini açıyor. 650 metrekare alanda, 350 kişiye hizmet verebilecek olan restoran, Dallas'ın 191 metrelik en yüksek binasında yer alıyor. Firma, 2017 sonuna kadar da Amerika'da şube sayısını dörde çıkaracak. Lezzet yolculuğuna 1985'te İzmir Bornova'da 3 masayla başlayan Kırçiçeği'nin, Türkiye'de 6 şehirde 21 şubesi bulunuyor. Kırçiçeği'nin Türkiye'deki hedefi ise bu yılı 30 lokantayla kapatmak. Markanın ikinci kuşak temsilcisi ve Genel Müdürü Meryem Dilşad İpbaş ile yurtdışı oluşumunu, Türkiye hedeflerini konuştuk.
Neden Amerika ve olaylar nasıl gelişti?
Ortaokul arkadaşım Ece Sönmez Amerika'da çalışıyor. 'Dallas'ta bir proje yapıyoruz, orada bir Türk restoranı istiyoruz, görüşelim' dedi. Beni biraz düşündürdü ama Dallas'a uçtum. Gördüm ki insanlar tüketmeyi çok seviyorlar, çok zenginler, dışarıda yemek kültürü çok yüksek. Yeni yeni şeyleri keşfetmeye çok meraklılar, hiç önyargı yok ve inanılmaz teveccüh var yeni şeylere. Hammadde kaynağına ulaşmak da kolay, her şey çok lezzetli ve çok pahalı da değil. Restoran cadde üzerinde, 650 metrekare büyüklüğe sahip. Yatırım maliyeti ise 1.5 milyon dolar.
Personel ve ürünleri nasıl halledeceksiniz?
30 kişilik ekip görev yapacak. Ustaların bir kısmı buradan gidecek. Et konusunda Teksas ve Dallas çok iyi durumda. Orada küçük bir üretim tesisi kuracağız. Marka olan gıdacılar genelde ilk mağazalarını Dallas'ta açıyor. Şimdi biz de aynı yolu izliyoruz. Dallas'la da uluslararası marka olmayı hedefliyoruz.
Sosyal sorumluluk projeleri ve sponsorluklarla tanınıyorsunuz. Anlatır mısınız?
Koruncuk dostu işyeri olduk, özellikle kasaplarımızda. HAYTAP'la 'Sen Yiyemezsen Ben Yerim' kampanyası yaptık. Misafirlerimizin tabağında kalanları toplayarak ayda 2 ton hayvanlara yemek gönderiyoruz. Afrodisyas Ara Güler'in tesadüfen bulduğu bir antik kent. Afrodisyas Çığlığı diye aynı zamanda albüm de olan bir kitabı var. Oraya yeni bir müze yapıldı, eski müzenin olduğu yerde büyümüş annem. Albümde dedemin fotoğrafları var. Babam da Afrodisyas'ın üstünde bir yörük köyünden. O bölgeye katkımız oluyor. Bayan basketbol takımımız Kırçiçeği Bodrum ilk yılında birinci lige yükseldi. Son saniye sayısıyla şampiyon olduk biz.
Çeşme'de otel açtık
Turizm ve inşaat işine de girdiniz. Bir de otel açtınız değil mi?
Çeşme'de 12 odalı butik otel yaptırdık, bayramdan sonra açılıyor. Denize 150 metre uzaklıkta. Sekiz tane villası var. Aslında kendi ihtiyaçlarımdan yola çıkarak tasarladım ben burayı. Rezidanslarda almadığın hizmet için de aidat ödüyorsun. Burada sekiz tane villa var, kendi evinde eziyet haline geliyor her şey. Temizlik hizmeti alamıyorsun, alırsan çok para ödüyorsun. Otelin hizmetlerinden yararlanacak sekiz tane villa. Adı İmerhan. İmer, Öztürkçe iyiliksever, hayırsever demek.
Küçük üreticiye destek
Kırçiçeği büyüklüğünü anlatır mısınız?
21 Kırçiçeği şubesi, iki tane perakende satış yaptığımız İzmir'de kasap var, onlarla birlikte 23 noktadayız. İzmir'de bir de et üretim ve parçalama tesisimiz var. Biz işletme olarak küçük üreticiyi de desteklemek istiyoruz. köylüden, küçük üreticiden ya da köy kooperatiflerinden canlı dana alıyoruz, entegre tesislerinde kesimini yapıp kendi tesisimizde işliyoruz. Ayda 60 ton et işliyoruz, bütün şubelere sevkıyatı oradan yapıyoruz. Aynı zamanda lojistik merkezimiz var İzmir'de. 8 şube kendi mülkümüz, Bakırköy, Ortaköy, Çeşme, Göztepe, Narlıdere, İstanbul'dakiler bizim.
Franchising vermiyor musunuz?
Franchising de versek bu konseptte denetlemek çok zor, yalnızca pide, çorba, döner çok basit bir ürün, çalışan sayısı da az. Şu an 21 Kırçiçeği var, bu 45-50 olamaz, 30 oluruz yurtiçi yurtdışı. Biz her sene yeni şube açıyormuş gibi şubelerin tadilatını yapıyoruz, sürekli bir döngü var zaten.