Global otomotiv pazarında daha yılın ilk günlerinde görülen canlılık artarak devam ediyor. Özellikle dünyanın en büyük otomotiv pazarlarında talep istikrarlı bir şekilde artıyor Almanya Otomotiv Sanayicileri Örgütü VDA'nın verilerine göre yılın ilk üç ayında en hızlı büyüyen pazar yüzde 11.1'le Hindistan oldu. Martta 282 bin aracın satıldığı Hindistan'da toplam satışlar üç ayın sonunda 803 bin adede yükseldi. En hızlı büyüyen ikinci pazar ise Avrupa oldu. İlk çeyrekte Avrupa'da satışlar yüzde 8.2 artışla 4 milyon 256 bin adede çıktı. Avrupa'da beş büyük otomobil pazarındaki talebin güçlü bir şekilde arttığı görüldü. İtalya'da satışlar yüzde 18, İspanya'da yüzde 12, Almanya'da yüzde 11, İngiltere'de yüzde 8.2, Fransa'da yüzde 7 arttı.
JAPONYA 5 AYDIR BÜYÜYOR
Üçüncü sıraya ise beş aydır istikrarlı şekilde büyüme kaydeden Japonya yerleşti. İlk çeyrekte Japonya'da satılan araç sayısı yüzde 7.8 artışla 756 bin adet oldu. Çin'de ise satışlar ilk üç ayda 5.7 arttı. Böylece Çin, dünyanın en hızlı büyüyen pazarlar arasında dördüncü sırada kendine yer buldu. Buna rağmen, Çin dünyanın en büyük pazarı olma unvanını korudu. İlk çeyrekte toplam satışlar 5 milyon 779 bin adet olarak gerçekleşti. Çin'deki araç satışları AB ve ABD'ye göre yüzde 6 daha fazla gerçekleşti.
ABD'DE DÜŞÜŞ VAR
Çin'de otomotiv pazarı martta da büyümeye devam etti. Ancak, yılın ilk günlerine göre büyüme hızının yavaşladığı görülüyor. Şubatta yüzde 20 gibi rekor seviyede artan satışlar martta yüzde 2.5 oldu. Martta 2 milyon adet araç satışı gerçekleşti. ABD'de yılın ilk günlerinden itibaren düşüş sürüyor. Pazar, ocakta yüzde 1.7, şubatta yüzde 1.1, martta yüzde 1.6 daraldı. Böylece 2017'nin ilk çeyreğinde ABD'deki daralma yüzde 1.4 olarak oldu. ABD'de araç satışları üç ay sonunda 4 milyon adede geriledi.
BREZİLYA VE RUSYA TOPARLANIYOR
Ekonomik kriz nedeniyle uzun süredir satışları gerileyen Brezilya ve Rusya, toparlanma sinyalleri veriyor. Yılın ilk iki ayındaki daralma yerini martta yükselişe bıraktı. Brezilya, martta yüzde 6.2, Rusya ise yüzde 9.4 büyüdü. Üç ayın sonunda Rusya yüzde 1 büyürken, Brezilya'da yüzde 1.1 düşüş gerçekleşti.