Birkaç gündür değişik adreslerden ısrarla bir mail gönderiliyor: IMF eski başekonomisti ve dünyanın en önemli 5 iktisatçısından biri olan Harvard Üniversitesi profesörlerinden Kenneth Rogoff'un sözde BBC'de sunucu Stephen Sackur'un "Hardtalk" programında yaptığı açıklamalar.
Mail metninde Rogoff'a dayanılarak şu iddialar sıralanıyor: "Türkiye kriz yokmuş gibi davranıyor ama kriz giderek daha fazla etkili olmaya başladı. 2001 krizinden farklı olarak uçuruma yuvarlanan Türkiye'nin çevresinde tutunabileceği bir dal da yok. Çünkü herkes kendi derdinde. Türkiye seçime kilitlenmiş, olan bitenin farkında değil..."
Hemen belirtelim; Rogoff, Türkiye üstüne asla böyle bir değerlendirme yapmadı. Ne BBC'de, ne başka bir medya kuruluşunda, ne de herhangi bir platformda. Ama ona atfedilen iddialar temcit pilavı gibi ısıtılıp duruyor.
Temcit pilavı gibi; çünkü tespit edebildiğim kadarıyla söz konusu "Öngörüler" ilk kez 14 Aralık 2009 tarihinde "Tüm hakları Türk milletine aittir" denilen "Togeç" (Toplumsal Bilinci Koruma ve Geliştirme Çatısı) adlı ulusalcı çizgideki internet sitesinde yer aldı.
Metin ardından İstanbul-Kartal'dan yayın yapan "Olay Haber" sitesine sıçradı. Tarih: 28 Ocak 2010. Oradan yine İstanbul'dan yayın yapan "Kent Yaşam" sitesine atladı. Tarih: 8 Şubat 2010
Oradan da "Radikal" gazetesinde Mehmet Ali Kışlalı'nın sütununa sızdı. Tarih: 13 Şubat 2010.
Tam o aşamada Taha Kıvanç (Fehmi Koru), o dönem yazmakta olduğu Yeni Şafak gazetesinde olayı irdeledi: "Ünlü ekonomiste (Rogoff) ağzından çıkmayan sözleri söyleten bir Mehmet Ali Kışlalı... Birilerinin gönderdiği beş para etmez propaganda malzemesini hiç araştırıp sorgulamadan Radikal okurlarına sunuyor. Oysa ne Harvard profesörünün, ne de program sunucusunun Türkiye diye bir derdi yok. Nereden mi biliyorum; şuradan: Kenneth Rogoff'un Stephen Sackur'un 'Hardtalk' programında neler söylediğini iki kez dinledim. İlkinden sonra 'Herhalde kaçırdım' deyip yeniden izledim programı; hayır tek karesini bile kaçırmamışım."
O program bugün bile BBC'nin sitesinde durmaya devam ediyor. Ben de dinledim. Program 9 Şubat 2009'da yayınlandı. Yani, Türkiye'de "Olay" (!) haline gelmesinden 10 ay önce! Sunucunun sorusu üstüne Rogoff krizin Avrupa'da bazı ülkeleri batırabileceğini söylüyor ve İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ın adını veriyor. Türkiye'nin lafı bile geçmiyor.
Ama Fehmi Koru'nun uyarısına rağmen uyduruk iddialar turunu sürdürdü:
23 Mart 2010'da "Ülküdaşım" sitesinde yayınlandı.
25 Mart 2010'da Karadeniz'e uzanıp Trabzon'dan yayın yapan "Kuzey Ekspres" sitesinde yer aldı.
Karadeniz'den Marmara'ya döndü, 7 Nisan 2010'da "Çanakkale Olay" sitesine konuk oldu...
Birkaç ay boyunca zincire başka halkalar eklendi. Sonra unutulup gitti.
Seçime gidiyoruz ya; şimdi birileri "Rogoff iddiaları"nı hatırlayıverdi.
Çünkü içinde "Seçim" lafı geçiyordu: "Türkiye seçime kilitlenmiş, olan bitenin farkında değil..."
Oysa o zamanlar o düzmece iddiaları kaleme alanlar, 2009 Mart'ında yapılacak yerel seçimleri kastediyorlardı.
İki küsur yıl sonra genel seçime uyarlayıverdiler! Maksat suyu bulandırmak değil mi?
Ben, gelen "Rogoff mailleri" ni artık okumadan çöp kutusuna gönderiyorum. Size de gelirse, zamanınızı bu tür saçma sapan, kötü niyet ürünü iddialarla boşuna harcamamanızı tavsiye ederim.