Antalya'nın 'Altın Portakal'ı ile yarışan "Altın Koza Film Festivali"nin, bu yıl gerçekleşen 18'incisi oldukça görkemli geçti.
Daha açılış gecesine damga vuran yönetmen Özgentürk'ün kısa ve çarpıcı konuşması ve biraz kısa da olsa MFÖ konseri ile büyüklüğünü belli etmişti Altın Koza.
Sonra sanatçılar halkla buluştu, Mimar Sinan'daki coşku inanılmaz boyutlardaydı ve gecede Funda Arar'ın performansı ise muhteşemdi.
Ücretsiz film gösterimleri, 1. Adana Uluslararası Sinema Kongresi, atölyeler, Cannes'dan da ödülle dönmeyi başaran Nuri Bilge Ceylan'ın onur konuğu olarak ağırlanması, Bir Zamanlar Anadolu'da filminin ilk gösteriminin Altın Koza'da gerçekleşmesi. Adana Sinema Müzesi'nin açılması ve final...
Hepsi çok güzeldi ama ödül gecesi bir başkaydı dostlar.
O gece her şey öylesine yolundaydı ki örneğin muhteşem bir sunum gerçekleştirildi, gençler çok güzel mesajlar verdiler ve Leman Sam'ın şarkılarının birlikte söylenmesi ise finale başka bir güzellik kattı.
Tabii grubumuzun gözbebeği yeni haber kanalımız A Haber ile gazetemiz SABAH'ın katkılarını da unutmamak gerekiyor.
Grubumuz sayesinde Adana'nın Altın Koza'sından çıkan sesi, Toroslar'ın çok ötesinde yankılandı.
Çiçeği burnundaki haber kanalımız A Haber, festival boyunca fonda tarihi Taşköprü ile Sabancı Merkez Camii görüntülerinin olduğu canlı yayınlar yaptı.
Birbirinden ilginç konuklarla saatler süren keyifli sohbetler sunuldu izleyicilere. Adanalı sanatçılarla Türk sineması enine boyuna konuşuldu.
A Haber aracılığı ve ayrıcalığıyla Adana'nın güzellikleri dünyaya gösterildi.
'Altın Koza Film Festivali' galiba tarihinin en görkemli yılını A Haber sayesinde yaşadı.
Türk ve dünya sinemacılarına 'Altın Koza Film Festivali'ni nefes nefese izletmenin mutluluğunu yaşadık.
Yayını aksaksız bir şekilde gerçekleştiren A Haber'in tüm ekibini yürekten kutlamak istiyorum.
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da festivalde hiçbir aksaklığın yaşanmaması için büyük çaba harcadı. Altın Koza'nın yöneticileri de öyle…
Emniyet, festivalde olağanüstü tedbirler aldı. Üstelik kimseye de hissettirmedi.
Binlerce insan etkinlikleri güven içinde izledi. O kalabalıkta patlaması olası bir bombanın yaratacağı izdihamı düşünmek dahi istemiyorum.
Eğer kimsenin burnu kanamamışsa bunun sebebi istihbarat, polis ve jandarmanın son derece koordineli çalışmasıdır.
Sanırım festivalin eleştirilecek tek yanı, sadece Altan Günbay, Nuri Alço, Yılmaz Köksal, Süleyman Turan ve Yusuf Sezgin gibi 'ununu elemiş eleğini asmış' sanatçıların katılmış olmasıydı.
Elbette bu sanatçılarımızın sinemaya katkısını unutmamız mümkün değil ama, festivallerin amacına ulaşması için de reytingi yüksek isimlerin katılımının sağlanması gerekir.
Halkın severek, beğenerek izlediği yıldızların olduğu bir festivalin yaratacağı etki, bugünkünden kat be kat fazla olacaktır.
Çukurova'nın geleneksel ürünü pamuğu simgeleyen "Altın Koza Film Festivali", ilk kez 1969 yılında, "Film Şenliği" adıyla düzenlendi. 1973 yılına kadar aralıksız süren şenlik, bu tarihten sonra unutuldu.
1992 yılında 18 yıl aradan sonra yeniden başlatılan festival, "Altın Koza Kültür, Sanat ve Film Festivali" olarak 1997 yılına kadar devam etti. 1998 yılında hazırlıkları yapılırken yaşanan Adana depremi, festivale engel oldu. 1999 yılında bu kez Marmara depremi ile askıya alınan festival, son iki yıldır da "ekonomik kriz"den nasibini aldı.
Eksikliklerine rağmen bu yıl 18'incisi yapılan Altın Koza Film Festivali kim ne derse desin sinema adına, Adana adına önemli bir etkinliktir.
Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz'ın Adana'ya bir Kültür Merkezi sözü vermesi ise en somut kazanç oldu.
Umarız görülen aksaklıklar giderilir ve gelecek yıl çok daha görkemli bir festivale imza atılır.