Bu akşamki Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi bir X raporu alalım mı hep beraber? Neden bugün Türkiye'de 25 milyon Fenerbahçeli, 25 milyon Galatasaraylı ve 20 milyon Beşiktaşlı olduğu söyleniyor, diğer kulüpleri tutan milyonlar nerede? Kim birden fazla kulüp tutuyor?
Bunun cevabı Türk aile yapısında gizlidir. Takım taraftarlığı bir mirastır ve -sapmaları olsa da- nesilden nesile geçer. Türk çocuğu babasının tuttuğu takımı tutar, evlenen kadın, sevdiği erkeğin uğruna yeri gelir tuttuğu takımı değiştirir ama hikayenin başlangıcında ya çocuğun elinden tutup stadyuma giden ya da televizyon başında formaları giyip ilk taraftarlık dersini veren, tezahüratları öğreten baba vardır.
ÖNCE TUTKU SONRA SEVGİ VE NEFRET
Dünyanın en ateşli 10 derbisi denildiğinde mutlaka listede yer bulan, bir isim verilmek istendiğinde (Boğaz'ın derbisi, Kıtalararası Derbi, DerbIstanbul) teflon tava gibi isim tutmayan Galatasaray-Fenerbahçe derbisini özel kılan nedir peki?
Cevabı basit. Önce tutku sonra sevgi ve nefret. İnsanoğlunun farklı dillerde, farklı bedenlerde, farklı takvimlerde, saat dilimlerinde yaşadığından başka bir şey değil Fenerbahçe-Galatasaray derbisi. Dünyanın bütün derbilerinde olduğu gibi, derbi sabahı derbinin olduğu şehirde uyanan insanların bedenlerinde hisset- Bu akşam Galatasaray- Fenerbahçe derbisi var. Santra düdüğü çalmadan sizin için derbi nedir, bir düşünün.. Belki de derbide yenen bir gol; uzaklara giden sevgili; kaybedilen bir derbi; terkedilmenin ta kendisidir Sevmenin derbi halleri tikleri gerginlik, heyecan, adrenalin İstanbul'da da var.
Galatasaray ve Fenerbahçe'yi sevmek, hayatı boyunca birden fazla seven insanlar için tek aşkın kutsallığı ve sadakatı aslında... İsimlerin, yüzlerin değiştiği ama "Seni seviyorum" repliğinin baki kaldığı bir hayatta "Bir tek seni sevdim" diyebilmenin iç huzuru aslında Galatasaray ve Fenerbahçeli olmak.