Merak ettikleriniz ve hayalleriniz bizi tanımlayan belki de var eden en önemli değerler.
Peki gelecek nasıl şekilleniyor? Çocukluğumuzdan bu yana hayret verici pek çok olayla karşılaşıyoruz.
Mesela bir an 100 yaşında olduğunuzu düşünün. Köyünüzde daha elektrik bile yokken şimdi robotlarla karşılaşmanın sıradanlaştığı bir hayatın duygusu nasıl olurdu?
Dijital anket platformu Poltio'da 2067 yılına uyandığımızda karşılaşabileceğimiz teknolojik gelişmelere göz atarken insanların tepkisini merak ettim.
Bir an iletişim teknolojisinin hızla gelişmesi, 5G altyapısıyla sadece insanların değil internete bağlı tüm cihazların haberleştiğini düşünün.
Fabrikalardaki üretimin kişiselleştiğini insanların yerel üç boyutlu yazıcı marketlerde ihtiyaçlarını karşıladığını hayal edin. Gelin birlikte geleceğe uyanmayı hayal edelim, değişime tanık olalım.
ARTIK ŞAŞIRMIYORUZ
Yapay zeka teknolojisi bugün inanılmaz boyutlara ulaştı. Artık programlamak kolaylaştığı gibi hata oranı insanla tartışılmayacak kadar düşüyor.
1977 yılında kendi kendine giden oyuncak otobüse hayranlıkla bakan ben 2067 yılında en çok neye şaşırırdım? Şaşırma hissini unutmak geleceğin yabancılaşacağımız duygularından biri olabilir mi?
Yani sürprizlerin ortadan kalktığı her şeyin tanımlandığı 5G teknolojisiyle sizden daha hızlı kaza tahmini yapan araçların insan müdahalesini engellediği dünyada şaşırma sözcüğünü unutmak mümkün olur mu?
Yoksa şaşırdığımız, anlam verdiğimiz değerler mi değişiyor? Bundan 50 yıl önce daha aydınlatması dahi olmayan bir stadyumda küfür eden insanları ayıplayan toplumu, bugün akıllı stadyumlarda küfür eden insanı görmeyi sıradan kabul eden toplumdan daha az gelişmiş kabul edebilir miyiz?
MERAK ETMİYORUZ
Bilim kurgu filmi izleme merakını tetikleyen şey bizim geleceğe karşı ilgimizi de tetikliyor. Otomobilin kendi kendine gitmesi, park etmesi ve aslında öğrenmesini sağlayan en önemli şeylerden birisi de yapay zeka teknolojisi.
50 yıl sonra artık her sorunu bizim için çözen robotlar varken ve yapay zeka programlamasını çocuklar bile başarırken biz içimizdeki merak duygusunu öldürebilir miyiz?
Robotlar tüm meslekleri elimizden alacak derken, gerçekten 50 yıl sonra yaptığımız işe hiç ihtiyaç kalmayabilir mi? Benim tahminim 50 yıl sonra merak duygunuz varsa size hala ihtiyaç var demektir.
Robotlar da merak duygusu uyandırabilir mi? Henüz yanıtını veremiyorum. Ancak android ya da robot öğrenebilen her tasarım, bizim hayatımızı kolaylaştırabilir.
100 YAŞIN ÜZERİNDE SAĞLIKLI BİR HAYAT
Ancak 50 yıl sonra yapay zeka teknolojisi ile hastalıklı genleri ve vücut içindeki oluşumları tespit etmek çok daha kolay ve hızlı olacağından ortalama yaşam süresi artacak.
Hastalıklar oluşma aşamasında ortadan kaldırılacak. İnsana bağlı kazalar da azalacağı için sağlıklı yaşam süresi uzayacak. Yaşlılık da eskisi kadar korkulacak bir durum oluşturmayacak.
Yarı insan yarı robotlar da yaşlılıkla oluşan hastalıkların önüne geçerken acaba insanlardaki unutkanlığın önüne de geçilebilecek mi?
Bunun gerçekleşmesiyle hiç unutmama duygusuyla insanlar daha hırçın, saldırgan ve daha kindar biri haline gelebilir mi?
Yani gelecekte her şey güzel olacak derken kendimize zarar verebilmemiz de mümkün.
BUGÜN PARK EDİYOR YARIN KENDİ KENDİNE GİDER
Mercedes E Class bir otomobili, akıllı telefona indirdiğim Remote Parking Pilot uygulamasıyla deneyimledim. İlk olarak akıllı telefondaki uygulamayla otomobildeki uygulamayı eşleştirmelisiniz. Ardından tanımlamayı yapıyorsunuz. Otomobilin kumanda paneli ve telefondan yapmak zaman almıyor.
ABD AppStore kullandığım için Türkiye hesabını açmak için çaba harcadım. Çünkü uygulama her ülke regülasyonu ve izinlere göre uygulama mağazasına yükleniyor. Sonra otomobilin kameralarını açıyorsunuz. Size park yeri bakıyor. Sonra siz otomobilden inerek akıllı telefonda uygulamanızı açıp park etmeye çalışırken biri yerinize park ediyor. Otomobilin uygulamasını kullanırken Türkiye şartlarında ilk öğrendiğimiz şey; park yeri bulduğunuzda hemen park edeceksiniz. Bekleme yapma şansınız yok. Bir yandan aracın kendi kendine park etmesi için uygulamayı açıp aracı kuş bakışı ekrana bakarak park ediyorsunuz.
Araç çevresinde kullanılan kamera ve sensörlerin rahatlığıyla tembelliğe, tembellik de kazalara sebep olabilir. Yani insan hatası hariç araçla kaza yapmak zor.
50 YIL SONRA UYANDIK!
Dijital anket platformu Poltio'da insanlara 50 yıl sonra uyandıklarında en çok neyi merak ettiklerini sorduğumuzda yanıtlar çok şaşırtıcı oldu.
Teknolojik olarak en çok merak edilen şeyin ne olduğunu siz de merak ediyor musunuz? Her iki kişiden biri yarı insan yarı robot androidlerin neye benzeyeceğini merak ediyor.
Yaklaşık 200 kişinin katıldığı ankette insanın yaşam ömrünün uzamasının, sürücüsüz araçlar, robot ve android kadar merak edilmediğini belirtelim.