Wındows 10 Microsoft için taze bir başlangıç gibi oldu. Dev Microsoft gemisini jet ski gibi kullanmak olanaksız. 2014 yılının hemen başında Microsoft'un kaptan koltuğuna oturan Satya Nadella önce şirketin yüzünü müşteriye çevirdi. Şimdi insan merkezli tasarımların en büyük adımı Windows 10'un akıllı pencereleri ile açılmayı bekliyor. Windows 10 yıllar önce terkedilmiş topraklara geri dönmek gibiydi. Penceyi kapatıp çıktığımda 2006 yılıydı. Windows Vista'nın Apple Mac OSX'e zorunlu geçiş yaptırdığı kullanıcılar arasındaydım. O zaman Apple, Intel işlemcilerle ister Windows istersen Mac OS kullan diyerek Macbook ve iMac deneyimi yaşamaya davet ediyordu. Davet çok cazipti. Reddetmek zordu. Sadece bir yıl sonra bilgisayarın Windows tarafı hiç açılmamaya başladı. Sadece eski arşivlerden bir istek olduğunda pencereyi açıyordum.
KISA SÜRELİ SAYIKLAMA
Sonrasında iPhone ve iPad'in yükselişi Apple ekosistemine bağımlılığı perçinledi. Arada ChromeBook Pixel ve Lenovo'nun efsane ThinkPad X1 Carbon'u kullanımı gibi kanaat oluşturmak için yapılan minik geçişler Windows bağımlısı yapmadı. Kısa süreli sayıklama gibiydi. Aslında Windows ve Intel ortaklığıyla sunulan ürünler, Android işletim sistemi kullanan telefonlar gibi ürünlerin farklı deneyim yaşatmasına izin vermiyor. Android işletim sisteminde arayüzlerinde telefon üreticilerinin özelleştirmelerine izin veriliyor. Peki Windows ekranlarında buna izin var mı? Bu sorunun yanıtını yakında vereceğimizi düşünüyorum. Cortana ne zaman Türkçe'nin dehlizlerinde koşacak merak ediyorum. Donanımdan yazılıma yeni ürünlerin akmasını sağlayacak Windows 10 deneyimi ekran tasarlamaktan daha öteye taşmalı. Windows 10, kişisel asistan Cortana uygulaması ve Microsoft Edge gibi yeniliklerin yanı sıra 'başlat menüsü', yeni Office Mobil uygulamaları ve daha birçok özelliği bir arada barındırıyor. En tanıdık yüz başlat tuşu ve ofis uygulamaları. Cortana Türkçe konusunu çözene kadar mesafeli duracağım. Microsoft Windows 10'un şimdiye kadar tasarlanan en güvenli Windows olduğunu iddia ediyor. Windows 10; PC, tablet, telefon, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens gibi iki binden fazla farklı cihazda ortak deneyimi sunacak.
PENCEREME XPS 13 DOĞDU
"110 milyon hesaptan Windows 10 indirildi sana ihtiyacımız yok" diyen bir Microsoft olsa da, merak tetiklenince fren yapmak mümkün değil. Windows 10 işletim sistemini denemek için sıradışı bir cihaza ihtiyacım vardı. 90'ların ikinci yarısında müthiş çıkış yapan Dell markası, bocalama döneminden sonra karşıma hibrit bir ürünle karşıma çıktı. Dell XPS 13'ün en dikkat çekici tasarım farkı, web kamerasının ekranın sol aşağısında olması. Ancak diğer önemli fark da dokunmatik yüksek çözünürlüklü ekrana rağmen 5.2 mm kalınlık ve neredeyse sıfır çerçeve. Ekran 13 inç olmasına rağmen daha az yer kaplıyor. 5.7 milyon pikselin saklandığı ekran telefonlarda kullanılan Gorilla Glass imzası taşıyor. Ekranın sol altındaki web kamerası eskiden kafamızın tepesine bakanların şah damarına ya da şakağınıza odaklanmasını sağlıyor. Yeni bir alışkanlık olduğu için yadırgıyorsunuz. Ancak birkaç gün sonra alışıyorsunuz.
YOLDA OLANIN İLACI HIZLI ŞARJ
Seyahat sırasında iş yapma alışkanlığına sahip insanların en büyük derdi şarj. Evet pil ömrü sınırlı olsa bile hızlıca kendine gelmesi büyük avantaj. İşte bu açıdan bakınca, Dell XPS13 30 dakikada size birkaç saatlik iş yapma şansı sunuyor. Business uçan, ekonomi yolcusunun mesafe derdinden anlamaz. Ekonomi uçuşunda öndeki koltuk yatınca 13 ink ekran kırılma tehlikesi yaşar. Daha da önemlisi iş yapamaz hale gelirsiniz. XPS 13 ekranın 13 inç olmasına rağmen, sıfır çerçeve sayesinde rahat çalışma olanağı sunuyor. Seyahat eden için en büyük sorun sırt çantasının taşıdıkça ağırlaşması. Mağazada seçerken elinizle tarttığınız bir dizüstü bilgisayar saatler geçtikçe her fazla ağırlık omuzlara baskı olarak döner. 1.18 kg ağırlık bu açıdan bakınca omuzlarımdaki yükü hafifletiyor. Bazen sadece tabletle yola çıkmanın avantajını kullanır gibi dizüstü bilgisayarla seyahat ediyorsunuz.
DAYANIKLILIK BÜYÜK AVANTAJ
Her yere seyahat eden için kullanılan cihazın dayanıklı olması büyük avantaj. XPS 13 dayanıklı kasayı yüksek performanslı otomobillerde yer alan karbonfiber tasarıma borçlu. Sürekli seyahat ediyorsanız, düşürme ve çarpmaya karşı cihazın dayanıklı olması büyük avantaj. Havalimanında dizüstü bilgisayarın çıkarıp tekrar yerine koyarken başınıza gelecek kazalara karşı daha hazırlıklı oluyorsunuz. XPS 13, şarj kablosu da normal taşınabilir boyuta inmiş durumda.
WİNDOWS 10'DAN BEŞ BEKLENTİ
Cortana kişisel asistan iddiasını Türkçe için de açıklamasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Surface ve Surface Book gibi tüm cihazlar Türkiye'ye ne zaman ulaşır? XBOX'ın Türkiye'ye gelmesi için sorduğumuz sorular aklıma geldikçe merakım daha çok artıyor.
Türkiye'ye skor kartı üzerinden bakmadan çalışacak bir yönetim risk alarak Windows 10 eko sistemi büyütür mü? Düşünmeden yapamıyorum.
Kişiselleştirme araçlarına farklı yerden ulaşılması kafaların karışmasına sebep oluyor. Seçenek yerine sezgisel arayüz kullanmak daha önemli.
Menü kullanımında farklı seçenekler olması kullanıcının işini kolaylaştırmak yerine kafasını karıştırabilir.