ABD'ye her gidişimde bu ülkedeki Sharper Image, Brookstone gibi mağazalara iki elim kanda olsa mutlaka uğrarım. Bunlar yeni icat edilmiş aletleri satar. Her defasında da yeni üretilmiş, çarpıcı, insanı hayrete düşüren bir buluşla karşılaşırım. Daima, bir gün gelecek insanoğlu bugün sorun diye gördüğü, karşısında çaresiz kaldığı tüm çıkmazları aşacak diye düşünür, bunu içimde bir inanç olarak büyütürüm. ABD benim için en çok bu demektir: Özgür düşüncenin, yaratıcılığın mutlaka bir karşılık bulması, insanın ürettiği, kullanışlı bir düşüncencin mutlaka somut bir alete dönüştürülmesi... Gene oralarda ağzım bir karış açık ve çok eğlenerek dolaşırken Time dergisinin seçtiği bu yılın en iyi buluşları geldi aklıma. Time'ın o yıl içinde gerçekleşmiş en iyi 50 buluşu yayınlayan sayısını daima dikkatle okurum. Kendimce en iyi bulduğum 10 buluşu tanıtayım dedim. Sağlıkla, enerji sakınımıyla, gündelik hayat aygıtlarıyla ilgili olanları seçtim.
1. 20 DOLARA ÜRETİLEN DİZ MAFSALI
Dizden aşağısı kesilmiş hastalar için icat edilmiş, kusursuz işleyen bir mafsal. 300 kişiye takılmış. Daha önceki mafsallar on binlerce dolar. Mühendislik öğrencileri bulmuş.
2. EL ULTRASONU
Her doktor bundan böyle stetoskopun yanında bunu taşıyacak ve önündeki hastanın iç organlarını anında inceleyebilecek. Şimdikileri düşünürseniz bir cep telefonu büyüklüğündeki bu aletin önemi daha iyi kavranabilecek.
3. ELEKTRONİK GÖZ
Körlük bitiyor. Tam bir görme sağlamasa da göze monte edilecek bir yonga (çip), hastanın yüzleri tanımasına, yolunu bulmasına, eşyaları ayırt etmesine imkân sağlayacak. Takılacak bir gözlüğün taşıdığı kamera görüntüyü çipe, o da beyne iletecek.
4. GÜNEŞ ENERJİLİ KİREMİT
Klasik güneş enerjisi üreten panellerden çok daha ucuz, buna karşılık tutulan enerjiyi birkaç katına çıkaran yeni bir kiremit cinsi. DOW 10 milyar dolar gelir bekliyor.
5. YIKEBIKE VE EVRENSEL TEKTEKER (UNICYCLE)
Ayrı ayrı iki buluş. Ama ortak yanları var. Birisi bildiğimiz bisikletin biraz ilk günlerdeki haline benziyor. Diğeri daha garip. Tek bir tekerlek üstünde gidip geleceğiz. İkisi de pille çalışıyor. Vücudumuzu eğip bükerek komuta edeceğiz. İlki 80 saniyede 20 km hıza çıkıyor. İstanbul trafiği için hasretle bekliyorum.
6. DİKİNE TARIM
Teksas'ta deneniyor. Her binanın içinde üretilebilir. Dikine kurulan yapılarda bitkiler rotasyonla inip çıkıyor, böylece her bitki aynı günde yeterli ışık aldığından, birkaç mevsimin ürünü doğal yoldan eşzamanda yetiştirilebiliyor. Yeni tarım arazilerine gerek yok, üretimi artırmak için.
7. DİKİNE BAHÇELER
Aslında uygulanıyor. (İstanbul'da da bir özel ev/müzede var.) Fakat gitgide yaygınlık kazanacak. Binaların dış cepheleri devasa ormanlara dönüşecek.
8. KATLANABİLİR HOPARLÖR
Daha ne olsun. Birinci sınıf, en iyi kalite sese sahip bir hoparlörü katlayıp bir tabaka kâğıt haline getiriyor, bilgisayar çantasına sokup, gittiğiniz yerde açıp iki ucundan çekip kuruyorsunuz. Gürül gürül müzik...
9. KONTROL ARACI OLMAYAN OYUNLAR
Bir mucize. Artık ne joystick, ne fare ne başka bir şey. Bilgisayarda oyun oynayan kişi her şeyi sadece vücudunun oyun ve oyuncular tarafından algılanan hareketiyle idare edecek. Elini kaldırınca oyuncu da elini kaldıracak, sen koşunca o da. Aman Allahım...
10.T EK KİŞİLİK OKUL
New York'ta deneniyor. Her sabah her öğrenci için özel bir eğitim programı uygulanıyor. Ortak eğitimin, farklı öğrenme özelliklerinden, farklı ilgilerden kaynaklanan sorunları aşılıyor. Artık canınız hangisini çekerse...