Son yıllarda yaşanan küresel krizler ve değişen dünya dengelerinden en çok yara alan bölgelerden biri hiç şüphesiz Avrupa... İngiltere'nin AB'den kopma kararı ve başarısız yönetimleri nedeniyle istikrarı sürdüremeyen iktidarlar, birliğin hayallerine iyice gölge düşürdü. Seçim dönemlerinde Türkiye'ye saldırarak prim elde etme hatta kaçak FETÖ elemanlarıyla lobi çabaları bile tutmadı.
Peki bu siyasi tablo Avrupalı iş alemini nasıl etkiledi?
Görünen o ki Türkiye'nin bir yandan tüm saldırılara karşı gerekli manevraları yaparken bir yandan da kazan- kazan politikasını bırakmaması büyük puan topladı. Avrupalı işadamları "Türkiye'den vazgeçmeyiz. Bölgedeki istikrarsızlıklara rağmen Türkiye yatırım yapmak için en uygun ülkelerden biri" diyor.
Geçen hafta AB ve Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarının ikincisi Brüksel'de düzenlendi. Bu çerçevede bakanların yanı sıra Türk ve Avrupa iş dünyasının temsilcileri ile uluslararası finansal kuruluşlar AB-Türkiye İş Diyaloğu toplantısında buluştu. TOBB, MÜSİAD, TİM, YASED, TÜRKONFED, DEİK, İKV, TÜSİAD, TİSK, TESK, KAGİDER ve TEPAV yöneticileri oradaydı.
Avrupalı işadamları bu görüşmelerde de Avrupa ülkeleri içinde en rahat para kazanılan ve kâr marjları yüksek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdiler.
Türk iş dünyasının yanında ise Türkiye'de yaşayan bir dost işadamı vardı. Alman Bosch şirketinin Türkiye Başkanı Steven Young uzun yıllardır Türkiye'de yaşadığını ve Türkiye'den yirmiden fazla ülkeye dağıtım yaptıklarından bahsetti. Türkiye'de güven sorunu olmadığından, kendisini evinde gibi hissettiğinden söz etti.
Türk iş dünyasının serzenişte bulunduğu konular ise netti: "Türkiye'ye Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde haksızlık yapılıyor. İlişkilerin siyasete kurban edilmesi yanlış. Gümrük Birliği yeniden iki tarafın menfaatine uygun hale getirilmeli. Avrupa darbe girişimini iyi anlamıyor ve bundan dolayı OHAL konusunda önyargılı. Maalesef gürültüler algıyı yönetiyor."
YENİ HEDEF E7
İş dünyası 15 Temmuz sonrası özellikle AB ve ABD'de lobi faaliyetleri yürütmüştü. Öğrendiğim kadarıyla bundan sonra iş dünyasının işbirliğini yoğunlaştırmak içinyeni hedefi E7 ülkeleri olacak. Yani Türkiye'nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülkeler, Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika...
Çok yakın zamanda E7 ülkelerinin ekonomik büyüklükte G7'yi geçmesi bekleniyor. Zaten kavga da buradan çıkmıyor mu?