Yerel seçim kampanyasının en kritik aşamasından geçiliyor. Bir yanda adaylar belirleniyor diğer yanda partiler arası ittifak görüşmeleri... Süreç hiç kolay yürümüyor. Birinde atılacak yanlış adım parti içini karıştırırken, diğerinde atılacak adım partiler arası ilişkiyi hatta genel siyaseti etkiliyor.
Kısaca ittifak meselesini halletmek her iki cephe için de aday belirlemekten daha zor. Ancak henüz ne AK Parti- MHP ne de CHP-İP ve HDP arasında kimsenin itiraz edemeyeceği yerel ittifaka ilişkin bir formül bulunmuş değil. Tabii MHP'nin üç büyükşehirde AK Parti'yi, HDP'nin de Batı'da CHP'yi destekleyeceği biliniyor.
Bilinmeyen ise özellikle HDP ile ittifakın, CHP ve İyi Parti tabanını nasıl etkileyeceği...
Aynı şey MHP seçmeni için de söyleniyor ama bu çok daha düşük bir olasılık.
Bu tablodan nasıl bir ittifak bileşeni çıkar göreceğiz ama şunu söyleyebiliriz; artık buradan geri dönüş yok. Şimdi cevabı aranan soru şu; peki bu seçimlerden hangi ittifak daha avantajlı çıkacak?
Eğer ölçü olarak son 24 Haziran seçimleri alınırsa AK Parti-MHP ittifakının çok daha avantajlı olduğu söylenebilir.
Burada önemli olan her iki partinin de doğru adaylarla seçmenin karşısına çıkıp çıkamayacağı. O şehri etkileyecek bir adayla çıkıldığında, başta Eskişehir olmak üzere, aralarında Giresun, Hatay, Burdur, Sinop, Yalova ve Zonguldak gibi önemli illerin olduğu 11 merkezde seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanması olası. Örneğin AK Parti il Başkanı İbrahim Güler isminin öne çıktığı Hatay'da, parti içi sinerjiyle MHP desteği buluştuğunda AK Parti'nin şansı artar. Benzer bir durum Burdur'da var.
Burdur'da Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki oy farkı yüzde 13...
Oysa 2014 yerel seçimlerinde Burdur'u CHP yüzde 45'le kazanmış, AK Parti yüzde 35'le ikinci, MHP ise yüzde 17 oyla üçüncü olmuştu.
Doğru isim aday olursa Burdur'da Cumhur İttifakı rahat kazanır. Diğer iller de çok farklı değil. Yerelde seçmen farklı oy kullansa da bu seçimler biraz genel seçim havasında geçeceği için Cumhur İttifakı bugünden daha şanslı görünüyor.
Gelelim, MHP'nin ısrarla istediği söylenen Adana, Mersin, Manisa, Osmaniye ve Isparta gibi illere... Bu illerde Cumhur İttifakı'nın seçim kazanması için tek başına ittifak yapmak yetmez, ittifak sosyolojisinin ve şehrin gönlünü kazanacak doğru adayların da gösterilmesi gerekiyor.
Özellikle de Adana ve Manisa'da...
Bu illerde MHP'nin adı önceden açıklanan adaylarla mı yola devam edeceği yoksa ittifaka seslenecek yeni isimlerle mi çıkacağı merak ediliyor. Sürpriz gelişmeler şaşırtıcı olmaz.
Peki, CHP-İP ve HDP'nin hatta SP'nin de katılacağı ittifak hangi şehirlerde etkili olur? Öncelikle şunun altını çizelim, CHP bu seçimlere ittifakla gitmek zorunda. Aynı şey İP için de geçerli.
Gitmediklerinde ikisinin de kaybetme ihtimali çok yüksek. Aralarında en rahat parti HDP. HDP'nin Batı'da bir beklentisi yok ve seçmenlerini genel seçimdeki kadar olmasa da CHP'ye yönlendirecek. Buna CHP ve İyi Parti tabanının nasıl tepki vereceği bilinmiyor ama CHP'li yetkililer yine de iddialı bir biçimde şunu söylüyor;
"Başta Ankara olmak üzere 9 ilde bu ittifakla seçim kazanacağız." Kaç il olur bilinmez ama en şanslı göründükleri iller Mersin ve Manisa. Bu iki ilde bile ittifakın kaderi İP yönetiminin tavrına ve tabanını koruyup korumamasına bağlı. Bir de adayı İyi Parti mi yoksa CHP mi gösterecek ona bağlı. Bilinmeyen çok şey var ve bu yüzden yerel tablo hâlâ flu...