Siyasi partilerin referandumda çıkan sonuçları ayrıntılı bir biçimde değerlendirmesi gerekiyor. Özellikle de AK Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'da alınan sonuçları iyi değerlendirmesi gerekiyor.
Çünkü bu bölgeden alınan sonuçların çok derin bir anlamı ve önemi var. Her türlü negatif propagandaya, AK Parti-MHP birlikteliğine yönelik ölçüsüz saldırılara karşın, bölge insanı ortak yaşama sahip çıkan bir tavır aldı.
Halk, o bölgede değişen devlet algısına ve önü açılan siyasete oy verdi. Ve hayatını çekilmez kılan, PKK terörüne, HDP'nin şehirleri viraneye çeviren hendek siyasetine destek vermesine tepki gösterdi. Ama henüz rotasını çevirmiş de değil.
Bölgede kesin olmasa da 1 Kasım'a göre 12 ilde 600 bine yakın bir oy artışı var.
En yüksek artış da yüzde 40'la Ağrı'da gerçekleşti.
Ağrı'da AK Parti 7 Haziran'da 37 bin, 1 Kasım'da 57 bin oy alırken 16 Nisan referandumunda oylar 87 bine çıktı.
AK Parti'ye bir uyarı: Bu değişimin nedenleri ve özellikle de yerel siyasetçilerin rolü iyi tespit edilmeli. Bölgede kalıcı olunması için de yeni bir yol haritası izlenmeli. Aksi halde sonuç değişmeyebilir.
Son bir not: Memleketim Kars'ı da anmadan geçemeyeceğim çünkü Kars, daha önce de yazdığım gibi hem değişime hem de hemşerileri bakan Ahmet Arslan'a yüzde 50.98'le "evet" diyerek sahip çıktı.