Şanlıurfa son günlerde bir hayli hareketli...
Bir yanda Suriye sınırında göç dalgısıyla yaşanan insanlık dramına ev sahipliği yapıyor, diğer yanda siyasi gerginliklerle boğuşuyor, bir yandan da sosyal ve ekonomik hayatını sürdürecek atılımları ihmal etmiyor.
Şanlıurfa, dinamik ve hızlı gelişen bir şehir... Bunda Türkiye'nin o bir türlü bitirilemeyen GAP Projesi'nin son yıllarda ivme kazanmasının büyük katkısı var.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın verdiği rakamlara göre Türkiye genelinde ihracat 4,5 kat artarken bölgeden yapılan ihracat 13 kat artarak 9 milyara ulaşıyor... İstihdam artışı ise yüzde 33...
Önümüzdeki günlerde hükümetin 2014-2018 yıllarını kapsayan "Yeni GAP Planı"nı açıklaması bekleniyor. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil şöyle diyor:
"2008'de şimdiki cumhurbaşkanımızın start vermesiyle GAP Projesi'nde büyük atak yapıldı. Altyapı tamamlandı. 400 hektarlık bir alanda sulu tarım yapılıyor. 2018 yılına kadar bunun iki katına çıkarılma hedefleniyor. Böylece 7 kat ürün alınacak."
Bu çabaların şimdilik ne anlama geldiğinin rakamlarla karşılığı şöyle:
Bölge, Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 50'sini, buğdayın yüzde 20'sini, fıstığın yüzde 100'ünü geçmişte büyük çoğunluğu ithal edilen mısırın ise yüzde 95'ini üretiyor.
GAP Projesi, bölgedeki 9 ili kapsıyor ve 8 milyona yakın bir nüfusu barındırıyor. GAP'taki değişim, şehirleri de derinden etkiliyor ve değiştiriyor. Karahocagil, şöyle diyor:
"Artık gündemimizde şehirlerin ve kurumların yeniden yapılanması var."