Şanlıurfa seçim sonuçları siyasi açıdan değerlendirilmesi gereken ve derslerle dolu. 1 milyon 800 bini aşkın nüfusuyla Güneydoğu'nun en büyük illerinden olan Ş.Urfa, ekonomik potansiyeli ve siyasi tutumu açısından da nev-i şahsına münhasır bir şehir. Bu seçimlerde nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyordu.
Çünkü AK Parti, sevilen mevcut belediye başkanı Ahmet Fakıbaba'yı değiştirmiş ve sürpriz yaparak, Ş.Urfa'lı olmayan Vali Celalettin Güvenç'i aday yapmıştı. BDP ise bu sürprize karşılık vererek, Diyarbakır'da iki dönem başkanlık yapan ve ciddi bir kamuoyu desteği olan Osman Baydemir'i aday göstermişti.
Bu iddialı isimler nedeniyle Ş.Urfa seçim sonuçları merakla bekleniyordu. İşte o sonuçlar: AK Parti yüzde 61.7'yle seçimi kazandı. BDP ise yüzde 30.5'le ikinci parti oldu. Diğer partiler ise yok gibi... MHP yüzde 2.4'le üçüncü, Türkiye'nin ana muhalefet partisi CHP de yüzde 0.9 ile ancak 5. parti olabildi.
Siverek'te Bucak efsanesi bitti
Şanlıurfa seçimleri kadar ilçesi Siverek seçimleri de merakla bekleniyordu. Çünkü Siverek denildiğinde "eski devlet destekli suni aşiret" Bucak hatırlanıyordu ve oradaki etkisi hayli abartılıyordu. 30 Mart seçimleri işte bu algıyı da değiştirdi ve süreci normalleştirdi. Bunda AK Parti Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar'ın katkısı çok büyüktü.
Siverek'te AK Parti adayı Resul Yılmaz yüzde 46.5'le seçimi kazandı. Eski belediye başkanı DP'den aday olan Ali Murat Bucak ise yüzde 28.5 oy alabildi. BDP'nin oy oranı da yüzde 21.8.
Bu seçimlerde partilerden birinin kazanmasından çok sistemin normalleşmesi önemliydi ve halk da bunu tercih etti. Bu tercihe yol açan şey ise hiç kuşkusuz her türlü şiddetin devreden çıkıp, siyasetin devreye girmesiydi.