Önümüzdeki yerel seçimlerin ve özellikle de İstanbul seçimlerinin önemi tartışılmaz.
Bu yüzden bütün partilerin ve siyaset odaklarının gözü, kulağı İstanbul'da...
AK Parti İstanbul adayını kesinleştirdi: Kadir Topbaş... CHP'nin adayı ise hâlâ netleşmiş değil ama ilk adım atıldı; Mustafa Sarıgül aday adayı oldu. Büyük olasılıkla da İstanbul adayı olacak. Gürsel Tekin'in çıkışlarından veya önseçim beklentilerinden bir sonuç çıkacağı da öngörülmüyor.
İstanbul seçimleri ağırlıkla iki parti arasında geçecek ama MHP ve HDP'yi de dikkate almak gerekiyor.
MHP Rasim Acar'la, HDP ise büyük olasılıkla Sırrı Süreyya Önder'le seçime katılacak. Bu iki parti dışındaki küçük partilerin ise esamisi okunmayacak.
Peki, Sarıgül adının da artık netleştiği şu günlerde İstanbul'da son durum ne?
Elimde 6-10 Aralık arasında Denge Araştırma Şirketi'nin İstanbul'da yaptığı son araştırma var.
Ayrıntılarını Sabah'ın diğer sayfalarında görebilirsiniz.
Önce ucu açık bir sorudan başlayalım.
İstanbul'da kimi başkan adayı görmek istiyorsunuz?
İşte çıplak sonuçlar: Kadir Topbaş yüzde 44, Mustafa Sarıgül yüzde 24.7, Sırrı Süreyya Önder yüzde 4.1, MHP ise yüzde 3.5. Gürsel Tekin'in oy oranı ise yüzde 0.8.
Burada en ilginç sonuç, Sırrı Süreyya'nın yüzde 4 gibi bir oy alması. Şimdi bu isimlerle seçime katılacak partilere verilen oy oranına bakalım. Yüzde 7 civarındaki kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin oy oranı şöyle: AK Parti-
Kadir Topbaş: 51.5, CHP-Mustafa Sarıgül; 38, MHP: 5, BDP-Sırrı Süreyya Önder: 4.2.
Araştırmacılar bu durumu şöyle yorumluyor: "Kadir Topbaş'lı AK Parti İstanbul'da 51.5'e ulaşırken bu rakam anketimizde çıkan AK Parti'nin olası milletvekili oyu olan 48.8'den 2.7 puan fazladır. Sarıgül'lü CHP ise bir önceki Kılıçdaroğlu seçiminden 1 puan fazla gözükmektedir." Önümüzdeki yerel seçimlerin en merak edilen sorusu hiç kuşkusuz Sarıgül'ün CHP dışındaki partilerden ne kadar oy alacağı. Özellikle de AK Parti seçmeninden...
Denge Araştırma Şirketi'ne göre AK Parti'ye oy veren seçmenlerin yüzde 5.9'u CHP'yi, CHP'ye oy veren seçmenlerin ise yüzde 5.5'i AK Parti'yi tercih ediyor.
Partiler arası geçişte asıl ilginç olan ise MHP ve BDP-HDP seçmeninin tercihi. Bu iki parti tabanı da ilk sırada CHP'yi tercih ediyor.
MHP tabanı yüzde 19.9 oranında Topbaş'a oy vereceğini söylerken, Sarıgül'ü tercih edenlerin oranı yüzde 27.3. BDP tabanı ise CHP'ye yüzde 16.6, AK Parti'ye ise yüzde 12.8'le destek veriyor. Oy oranı çok düşük görünen Saadet Partisi'nin tabanı ise Topbaş ve Sarıgül'e eşit oranda yüzde 32 ile destek veriyor.
Araştırma bir başka ilginç gerçeğe de ışık tutuyor. Seçimler AK Parti ve CHP arasında geçeceği için tüm oylar iki parti ekseninde toplanacak.
Denge Araştarma'ya göre AK Parti'nin ulaşabileceği oy potansiyeli yüzde 51.8, CHP'nin ise yüzde 38.7. CHP'nin bu oy oranının üstüne çıkabilmesinin tek yolu AK Parti'den oy almak. Burada da ilginç nokta CHP'lilerin yüzde 27.4, MHP'lilerin yüzde 37.9'u BDP'lilerin ise 35.6'sı Topbaş'ı başarılı buluyor.
Araştırmada, Topbaş ve Sarıgül'e oy vereceklerin yaş, cinsiyet ve mesleklerine göre eğilimlerini de görüyoruz. Sonuç Sarıgül faktörüne rağmen değişmiyor. Topbaş en yüksek oyu ev hanımlarından ve okuryazarlardan, Sarıgül ise en yüksek oyu emeklilerden ve yüksek eğitimlilerden alıyor.
Yaş analizine gelince... Topbaş en yüksek oyu 35-44 yaş aralığından alırken, Sarıgül 55 ve üstü, MHP ve BDP ise en yüksek oyu 18-24 yaş kuşağından alıyor.
Rakamlar bugünün fotoğrafını veriyor.
Seçimlere daha çok var ve adayların seçim meydanlarındaki performanslarının sonucu nasıl etkileyeceğini ileride daha iyi göreceğiz.