Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye dönüşünün klasik CHP transferlerinin ötesine geçip geçmeyeceğini seçim sürecinde göreceğiz.
Bu buluşma siyasetin yenilenmesine mi yol açacak yoksa adam devşirme düzeyinde mi kalacak o zaman belli olacak.
Şu ana kadar ortaya konulan siyasi söylemler "AK Parti gitsin" ittifakını çağrıştırıyor. Ama Sarıgül'ü "son hamle" olarak planlayanlara bakınca da bir değişim beklentisi var.
Alın ilk sırada yer alan eski bakanlardan Hüsamettin Özkan'ı. Onu sürecin her aşamasında yer alan "10 Aralık Hareketi"nin önemli isimlerinden eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, yine o hareketten gelen CHP İstanbul İl başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Sarıgül'ün danışmanlığını da yapan araştırmacı Tonguç Çoban izliyor.
Tabii CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin ve CHP Milletvekili Aydın Ayaydın'ın katkılarını da unutmamak gerekiyor. Bu ekip, klasik CHP çizgisinden biraz farklı. Bu fark nasıl ortaya çıkacak belli değil. Belki de bunu biraz olsun İstanbul dizaynında göreceğiz. İstanbul'da mevcut belediye başkanlıkları değişecek mi? Bu değişimde Sarıgül ne kadar etkili olacak?
Önce şu tespiti yapalım: Şişli'nin de katılımıyla CHP'nin belediye sayısı 13'e çıktı. Bu 13 belediyede banko belediyeler ve banko belediye başkanları olduğu gibi, değişecek olanlar da var. En kritik olanı ise Sarıgül'ün daha önce "kırmızı çizgim" dediği Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'in durumu. Çünkü Erzen, Sarıgül'ün CHP'den ihracına yol açan olaylar zincirinin ilk halkası. Merak edilen şu: Acaba Sarıgül aday olursa Erzen yeniden Bakırköy'e başkan adayı olacak mı?
Herkes bu soruya tereddütsüz "hayır" cevabı veriyor ama son durum hiç de böyle değil. Sarıgül'ün kırmızısı "yeşil"e dönüşmüş durumda. Şu sözleri de ipucu niteliğinde: "Geride kalan yıllar için kırgınlığım söz konusu değildir. Gün birlik, beraberlik günüdür. Gün kısır çekişmelere bakmadan ileri bakma günüdür."
Burada "ince" bir Kemal Kılıçdaroğlu ayarı olduğu çok açık: "Ben senin CHP'ye dönüş yolunu açmayı göze alıyorsam sen de kırmızı çizgelerinden vazgeç..."
Aynı yaklaşım Deniz Baykal için de geçerli... İlginçtir Kılıçdaroğlu, istifa etmesi beklenen Baykal'la, Sarıgül'le yapacağı kahvaltı öncesi özel bir görüşme yapıyor. Tam bir denge politikası. O politikanın bir karşılığı da var: Baykal'ın ricası olduğu söylenen Selami Öztürk, İsmail Ünal ve Ateş Ünal Erzen yerinde kalıyor.
Tabii bu denge içinde Gürsel Tekin'in pozisyonu ne olacak o da çok merak ediliyor. En uçları dengede tutan Kılıçdaroğlu, herhalde Tekin'i de tatmin edecek bir çözüm bulacak.
CHP İstanbul'da eğilim yoklaması, kamuoyu araştırması yapılıyor ama şu isimlerin yerinde kalmasına kesin gözüyle bakılıyor:
Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Kartal Belediye Başkanı Altıok Öz ve Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara.
Sarıyer'in durumu ise flu. Ama en çok merak edilen ilçe elbette Şişli. Bir süre önce Şişli için Doğan Kılıç ismini yazmıştım. Ancak gelen haberler Kılıç'ın bir beklentisi olmadığı gibi, yeni dizaynda da yer almayacağı doğrultusunda. Çünkü çok daha sürpriz bir isimden söz ediliyor.
En kritik durum ise geçen dönem çok az oy farkıyla kaybedilen Çekmeköy'de yaşanıyor. Anavatan Partisi'nden CHP'ye geçen eski başkan adayı Hüseyin Sipahi'nin aday olmama ihtimali yüksek. Adı Şişli ve Ümraniye için de geçen Sipahi ise suskunluğunu sürdürüyor.
Ama çevresine söylediği şu tespit ilginç: "İçi bu kadar karışık bir CHP'ye aday olsam ne olur, olmasam ne olur."