Önümüzdeki yerel seçim yarışı, liderler, adaylar, projeler kadar örgütlerin yani teşkilatların da önemini ortaya koyacak. Örgütlerin seçimlerde ne kadar önemli olduğunu en iyi "Milli Görüş" geleneği biliyor.
Belki de bu nedenle olacak AK Parti aylar öncesinden harekete geçti ve aday belirleme sürecinde "teşkilatlarına" öncelik verdi.
Başta İstanbul ilçeleri olmak üzere Bursa, Urfa, Malatya ve Kars gibi önemli şehirlerde AK Parti, teşkilatlarıyla problemli olan hiçbir belediye başkanını aday göstermedi. Hatta bazı yerlerde adayların oyları parti oyunun üzerinde olmasına rağmen AK Parti yönetimi başkanı değil, teşkilatı tercih etti.
Bu birçok insanı şaşırttı çünkü riskli bir tercihti. AK Parti bu yerel seçimlerde mevcut adaylarının yüzde 30'a yakınını böyle bir riske girerek değiştirdi. Bir anlamda örgütlerin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.
Ama aynı şeyi CHP yapamadı. Örneğin CHP İstanbul'da tam tersini yaptı. Listelere ağırlıkla örgütün değil, Ankara'nın adayları girdi.
Benzer bir durum meclis üyeliğinde de gerçekleşince İl Başkanı Gürsel Tekin istifanın eşiğine bile geldi.
Görünen o ki, bu seçimlere sadece büyük partilerin teşkilatları değil, SP ve DTP gibi örgütsel geleneği güçlü olan, DP gibi tek oya bile ihtiyaç duyan partilerin teşkilatları da ciddi biçimde asılacak. Ama yine de en çok merak edilen soru şu: Acaba örgüt için riske giren AK Parti nasıl bir geri dönüş alacak?..