Doğu'nun açık denizlere açılan kapısı yok ama bir denizi var, 'Van Denizi' ... Gerçekten de ünlü romancımız Yaşar Kemal'in dediği gibi bizim bildiğimiz Van Gölü , "Dünyanın en güzel mavisine sahip bir deniz..."
Ama ne yazık o güzel mavilikler artık griye dönüşmüş durumda. Tıpkı tüm dünya ve Türkiye denizlerinde olduğu gibi... 'Van Denizi' de kirlenme nedeniyle can çekişiyor.
İşte bu kötü gidişe dur demek için Deniz Temiz Derneği-TURMEPA bir uçak dolusu denizseveri Van'a getirdi. Amaç, 'Van Denizi'nden yükselen çığlığı duyurmak ve bir ilk adımı atmak...
Kimler yok ki bu çabanın içinde...
Başta Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve TURMEPA'nın Onursal Başkanı Rahmi Koç olmak üzere 'Van Denizi'ni kirlilikten kurtarma kampanyasına iş ve eğitim dünyasından çok sayıda isim Van'dayı. Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, AK Parti eski milletvekili Cengiz Kaptanoğlu, CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Yücel ve İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bunlardan sadece birkaçı.
Van'da düzenlenen törenle sadece kirliliğe dikkat çekilmedi aynı zamanda gölün temizlenmesi için de ilk adım atılmış oldu. Deniz Temiz Derneği, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi 'Van Denizi'nin temizlenmesi için de, Van Vakfı'na bir Deniz Süpürgesi hediye etti.
Törende konuşan Bakan Çelik, 'Van Denizi'ni kirlilikten kurtarmak ve yeniden en güzel mavi deniz yapmak için bir seferberlik başlattıklarını belirtiyor ve bir başka noktaya daha dikkat çekiyordu:
"Deniz Ticaret Odası'yla birlikte Türkiye'de denizcilik eğitimi veren okul sayısını yüzde 200 artırdık. Eğitime çok büyük destek verdik."
Gerçekten de sırtını denize dönen bir toplumda belki de en önemli eksikliklerden biri denizcilik eğitimi. Bu alanda Van'da da bir denizcilik lisesinin açılması ve önümüzdeki yıl kendi binasına taşınması önemli bir adım.
Türkiye genelinde 30'a yakın böyle lisenin bulunması insanı umutlandırıyor. Kim bilir belki de bu çaba, denizi kirleten, yararlanmasını bilmeyen bir toplum olmaktan kurtarır bizi.
Deniz eğitiminin önemini TURMEPA dergisinde yer alan iki veri de, çok çarpıcı bir biçimde anlatıyor:
"Aldığımız her nefeste denizin payı var. Çünkü yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz oksijenin yüzde 75'ini deniz sağlıyor."
Ve bakın biz insanlar o denizleri ne hale getirmişiz:
"Dünyanın en büyük çöp kutusu denizler. Her yıl 450 milyar metreküp arıtılmamış ya da kısmen arıtılmış endüstriyel ve tarımsal atığı denize boşaltıyoruz."
Van Vakfı Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Muhlis Arvas, Van Denizi'nin kirliliğiyle ilgili şöyle diyor:
"Özellikle Rahmi Koç Bey'in buralara kadar gelmesi bizi çok sevindirdi. Çünkü çevre bilincinin henüz gelişmediği bölgemizdeki insanları harekete geçirmeye büyük katkısı olacak."