İstanbul'da imarla ilgili tartışmalar hiç bitmez. Çünkü İstanbul'un bir kaçak yapı cenneti haline gelmesinde imar kararlarının büyük etkisi var.
Bir anlamda yasadışı rantı yaratan da o imar kararları. Bir kalemde arsanızın değeri 5 kat artabildiği gibi sıfıra da inebilir. Bir günde tapulu arsanız yeşil alan olabilir, yeşil alan olarak satın aldığınız arsa da imara açılabilir.
Alın size İstanbul Üsküdar'dan bir örnek.
Bir kısmı Boğaz'a nazır tam 67 dönümlük bir arsa imara açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/5 binlik planlarda arsaya 9.50 yükseklik hakkı verildi. Oysa bölgedeki yasal sınır 6.50'ydi .
İşin başka ayrıntıları da var ama en azından bir kat fazla vermek 60 milyon dolar olan bu arsanın değerini denilenlere göre üçe katladı.
Ancak bu plana İstanbul Şehir Plancıları Odası itiraz etti. Ama sadece onlar değil, Üsküdar belediye meclisi üyeleri de karşı çıktı.
Yarın arsayla ilgili planlar Üsküdar Belediye Meclisi gündeminde ele alınacak.
Bu noktada ilginç bir ayrıntıya dikkat çekmek gerekiyor. O da şu; günlerdir Üsküdar belediyesi koridorlarında sessiz bir kulis çalışması sürüyor.
Peki kim yapıyor bu çalışmayı?
Kimler yok ki... Arsayı satın alan eski DYP Milletvekili Hasan Peker ve ortağı Dr. Emre Canöztürk'ten, adı kulislerde konuşulan bir bakan oğluna ve eski bir Büyükşehir İmar Komisyonu üyesine kadar bir dizi isim. Dahası arsaya villa yapacak isimler de işin içinde. Onlar da hayli ilginç. Aralarında Florya'nın kaçak müteahhitleri de var.
Ama en ilginci yaklaşık bir yıl önce medyanın gündemine gelen Hamza Cebeci . Cebeci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesiyken İmar komisyonu üyeliğine seçilmiş, sonra da Düzce'de müteahhitliğini yaptığı binanın depremde çökmesiyle 20 kişinin ölmesinin ortaya çıkması onu görevden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Peki şimdi ne yapıyor?
Garip ama gerçek, İstanbul Büyükşehir'de yapamadığı imar komisyon üyeliğini Üsküdar Belediyesi'nde yapıyor. Hem de başkan olarak.
Üsküdar Belediye Meclis üyelerine göre son günlerde, yukarıdaki arsanın imar işiyle en çok uğraşan da o.
Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Enver Hacıosmanoğlu şöyle diyor:
"Bunlar söz konusu parselde bir kat arttırarak 9.50 yaptılar. Bir de kamuya yeşil alan olarak bırakılacak yaklaşık 25 dönüm alanı, kullanılmayacak, kayalık alanlardan bıraktılar. Yarın işte bu arsayı gündeme getirecekler. Ben de arkadaşlarımla buna karşı çıkacağım."