Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kürtler ne istiyor?

Evde, sokakta, okulda, işyerinde kısacası hayatımızın her alanında "Kürt sorunu"nu tartışıyoruz. Gerçekten sorunu anlamaya çalışan, çözülmesini isteyen yaklaşımlar da var, insanı ürküten düşünceler de.
Elbette tartışma, sorun üzerinde düşünme, neresinden bakarsanız bakın önemli bir gelişme.
Türkiye yıllar yılı sorunlarını açık açık tartışmadığı, halının altına attığı, hatta yok saydığı için bugünlere geldi.
Bunun tarihi, siyasi ve sosyolojik birçok nedeni olabilir.
Ama geldiğimiz nokta artık yeni bir sayfanın açılmasını zorunlu kılıyor. Kürt meselesi bu topraklarda yaşayan herkesi yakından ilgilendiriyor.
Bu nedenle de "Kim ne istiyor?" ve "Kim ne öneriyor?" sorularının cevabı samimi ve "ama" sız verilmeli. Kuşkusuz "Kürt sorunu" çok geniş boyutlu ve karmaşık bir sorun. Bu açıdan da çözümü konusunda sınırları belirlenmiş özel bir reçete yok. Bu reçeteyi bu coğrafyada yaşayanlar bulacak.
Son günlerde Türkiye medyasında bu konuyla ilgili gerçekten anlamlı yazılar çıkıyor. Hepsinin ortak sorusu ise şu: "Kürtler ne istiyor?"
Sorunun tek cevabı olmadığı açık. Bu gerçekten yola çıkan İstanbul'daki Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı önemli bir çalışma başlattı. Önümüzdeki aylarda "Kürtler ne istiyor?" başlıklı geniş katılımın olacağı bir konferans düzenlenecek.
Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı Başkanı Mehmet Baykara neden böyle bir çalışma yaptıklarını şöyle anlatıyor: "Bugün Türkiye'de Türk veya Kürt bütün toplum gerilim ve çatışma içinde yaşamak istemiyor. Bu nedenle de Kürt sorununun çözülmesi gerekiyor. Bu önemli bir ihtiyaç. Ancak ortada çözüm adına somut bir öneri yok. Bırakın Türkleri, Kürtlerin büyük çoğunluğu bile ne istediğini bilmiyor. Herkes bu konuda bir netlik bekliyor. Biz de buradan yola çıkarak yönetim kurulu kararı aldık. Önümüzdeki aylarda önemli bir konferans düzenleyeceğiz."
Baykara, siyasi düzeyde sorunun kilitlendiğini topluma demokratik net bir çözüm önerisi gelmediğini belirtiyor ve şöyle diyor: "Aslında Kürtlerin ne istediğini sadece devlet veya hükümet değil bütün dünya bekliyor. Çünkü bizler ne istediğimizi açıkça belirtmedik. Hem üniter devlet içinde kalacağız diyoruz, hem de bu yapıya aykırı siyasi tezler savunuyoruz. Bu çelişkilerin ortadan kaldırılması için sadece Kürtlerin katılacağı bir konferans düzenleyeceğiz. Hiç kimseyi dışlamadan başta Kürt kanaat önderleri, sivil toplum örgütleri olmak üzere, DTP dahil tüm siyasi partileri davet edeceğiz. En azından hangi konularda anlaştığımızı dünyaya açıklayacağız."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA