Siyasette boşluk var mı?
Sorunun cevabı nereden baktığınıza bağlı. Eğer iktidar cephesinden bakıyorsanız yüzde 30'ları aşan bir halk desteği var ve iktidardan çok muhalefet boşluğu söz konusu.
Eğer muhalefet cephesinden bakıyorsanız, durum tam tersi. Türkiye kötü yönetiliyor, sürekli gerilim yaşanıyor ve halk perişan.
Bu iki bakışın biraz dışına çıktığınızda durum çok daha karmaşık. Onlara göre de 'ne adam gibi bir iktidar' var, ne de o 'iktidarı sarsacak' ve halkın desteğini alacak bir muhalefet.
Siyaset sahnesinde mevcut iktidar ve muhalefet partilerinin 'dışında' kalan ve böyle düşünen çok sayıda eski 'siyaset erbabı' söz konusu.
Hepsi de bir arayış içinde. Özellikle sol kesimde bu arayış hiç bitmedi. Hâlâ da sürüyor.
Ama klasik sağ ve muhafazakâr cephede de durum farklı değil. Mevcut kurulu partilerden çok daha fazla grup yeni bir arayışın peşinde.
Son günlerde bu cephede ilginç bir çalışma dikkat çekiyor. Tıpkı 15 yıl önce CHP'yi yeniden açmaya çalışanlar gibi onlar da 12 Eylül askeri darbesiyle politika sahnesinden silinen Adalet Partisi'ni açmak istiyorlar.
Çalışmayı DYP'den ayrılan İsmet Atilla, Saffet Kaya, Oğuz Tezmen, Nevval Şahin, İlyas Yılmaz Yıldız'ın da aralarında bulunduğu bir grup yürütüyor.
Bu çalışma için uzun süredir ikili görüşmeler de sürüyor. Tansu Çiller, Mehmet Ali Bayar, İlhan Kesici, Lütfullah Kayalar ve Ali Müfit Gürtuna da görüşülen isimler arasında.
Grup adına görüşmeleri yürüten eski Milletvekili Saffet Kaya dün İstanbul'daydı.
Önce Ali Müfit Gürtuna ile ardından da Tansu Çiller'le görüştü.
Biz de bu görüşmelerle neyin hedeflendiğini Saffet Kaya'ya sorduk.
Kaya görüşmenin amacını şöyle anlattı:
"Merkez sağı, yeniden Türkiye'nin umudu haline getirmenin peşindeyiz. Zannediyorum ciddi mesafe kaydettik, güzel gelişmeler var. Umuyorum ki yılbaşından sonra kamuoyunun karşısına ciddi bir vitrinle çıkacağız."
Saffet Kaya'ya AP'nin yeniden canlandırılması konusunu da soruyoruz. Cevabı kısa oluyor:
"Evet, öyle bir plan var. Şu anda çok net olmasa da Adalet Partisi ile ilgili tabandan gelen istekler, baskılar var. Görüştüğümüz isimlerle bu konuyu da değerlendiriyoruz."
Kaya ve arkadaşlarının kafasında adı geçen isimleri bir araya getirerek Tansu Çiller liderliğinde yeni bir yapı oluşturmak yatıyor. Bu oluşuma diğer 'rezerv lider' adaylarının nasıl bakacağı ise doğrusu merak konusu.
Eski bir DYP'li bu arayışı şöyle yorumluyor:
"Bu arkadaşlardan bir kısmı yanlış stratejilerle DYP içinde faydalı muhalefeti ortadan kaldırdı. Bu yeni atakla da Türkiye'nin önüne çıkacak yeni birtakım oluşumları eski bir anlayışla yok edecekler. Bu işlerin tamamı mevcut siyasi partilere yarar. Başka da bir işe yaramaz."