Gerçekten 'muhbirliğin' insan hayatını etkileyen bir çok boyutu var. Yazım üzerine arkadaşım Avukat Erdal Kılbaşoğlu aradı. Çocukluğu yurtlarda geçen hatta yönetim tarafından arkasına 'muhbirler' takılan Erdal Kılbaşoğlu ilginç birkaç noktaya dikkat çekti. O noktaları ben de Hıncal Abi'nin dikkatine sunuyorum.
1- İnsanlar arası güven ilişkisi bazen suçların ifşa edilmesinden daha önemlidir.
2- Muhbir çocuk, davranış bozukluğu yaşar. Çünkü ikiyüzlü olur. Bu da onu bunalıma kadar götürür.
3- Muhbir çocuk arkasında Bakan güvenini hissedip suç işleyebilir. Çünkü o artık kendisini imtiyazlı ve dokunulmaz hisseder.
4- Muhbirlikle, ceza kanununda ifadesini bulan suç ihbarının farkını iyice ortaya koymak lazım. Bu ölçü çok önemli. Muhbirlik devamlı bir meslektir. Ve muhbirin yakın çevresi ve hatta ona güvenen dostunu arkadaşını gizlice ihbar etmesiyle ilgilidir. Ceza kanununda belli bir dereceye kadar yakınlık halinde suç ihbarının hatta yardım ve yataklığın suç olarak düzenlenmediğini unutmamak lazım
5- Muhbir çocuk daima kendini olduğundan başka göstermeye çalışır.
6- Muhbir çocuk paranoyak olur çünkü kendisinin de her an denetlenebileceğini düşünür. Bu nedenle güven bunalımı yaşar. Evliliğinde, hatta dostluklarında güvensizlik yaşar, güvenin sıcaklığını hissedemez.
Bu sözler üzerine daha ne söylenebilir. Göründüğü kadarıyla sorun sadece alternatif iyi sistem önermek de değil. 'Muhbirlik' sisteminin kendisi sorunlu.