Kurban Bayramı'na çok az zaman kaldı. İstanbul sokakları yine benzer görüntülere sahne olacak. Kamyonlara yüklenmiş, sokak aralarına konuşlanmış hayvan görüntüleri ve kan deryasına dönüşen sokaklar.
Milad diye nitelenen 17 Aralık geride kaldı.
Peki bu kenti yönetenler hâlâ ne bekliyor? Sadece çadırlarla AB'ye hazırlanıyor. Oysa sorun çok daha derin.
İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere bu konuda şunları söylüyor: Kesinlikle çadır olmaz, bu yanlış, belediyeler günü kurtarıyor. Bu işler oy kaygılarıyla bir yere götürülmez. Biz İstanbul Valiliği ve başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 32 ilçe belediyesine yazı yazdık. Projeler sunduk. Ama bir tanesi bile geri dönmedi. Şehir içine hayvan sokmak yasak. Ama bunu uygulayacak yönetim yok." Yönetenlerin yaklaşımı bu olursa vatandaş ne yapacak? Belediyelerin hazırladığı çadırlarda veya sokak aralarında sağlık koşullarına aykırı kurban kesimleri devam edecek. Oysa İstanbul bir dünya kenti olmaya, 10 milyon turist karşılamaya hazırlanıyor.
Okmeydanı'nda bir plazada çalışan Funda Posbıyıkoğlu, daha kurbana 10 gün kala bakın çevresinde olanları nasıl anlatıyor: "İşyerimiz Okmeydanı Darülaceze Caddesi üzerinde. Binamız 16 katlı. Sağımızda AKP İl Başkanlığı, biraz ilerisinde de hastane var. Bu yıl da hastanenin sağına, soluna ve arkasına hayvan satış merkezleri kuruldu. İki günden beri bizim bulunduğumuz 15. katın bile kokusu değişti." Posbıyıkoğlu şunu da soruyor: " Hadi bizi boşverin, hangi zihniyet her iki tarafı da hastane olan bir yerde hayvan satışı yapılmasına izin verir?"
Vatandaşın bu tesbiti sadece çirkin bir görüntüyü eleştirmiyor kent sağlığının nasıl görmezden gelindiğini gösteriyor. Ama sadece bu da değil, aslında işin birçok boyutu var.
İnsan sağlığı kadar, hayvanlara eziyet edilmesi ve ekonomik değer kaybı da önemli. Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, rakamlarla bu gerçeği şöyle dile getiriyor: "İstanbul'da 200 bin küçük baş, 50 bin de büyükbaş hayvan kesiliyor. Bu koşullarda kesim yapılmasıyla en başta tehlikeli hastalıklara yol açıyor. Strese sokulan hayvandan elde edilen et kalitesiz oluyor, ayrıca yanlış kesim nedeniyle ekonomik kaybımız trilyonlara ulaşıyor. Bakın Suudi Arabistan bu işi çağdaş bir biçimde çözmüş. Bir günde 700 bin hayvan kesilebiliyor. Hiçbir kayıp olmuyor. Demek ki istenince standart yakalanabilir."