Fahri Özer-İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı
Kentte ne kadar ekmek tüketiliyor ?
İstanbul'da 3 bine yakın fırında günlük 17 milyon adet ekmek üretiliyor ve bunun 15 milyonu tüketiliyor. İki milyonu da israf oluyor.
Ekmeğin gramajıyla oynanıyor, ne diyorsunuz bu konuda?
İstanbul'da gramajı 200-400 gr. olarak kabul ettirdik. Kaçak fırınlar tekli ekmeği 150 gramdan veriyorlar. Belediyeler ile il-ilçe tarım müdürlüklerinin bunları kontrol etmesi gerekiyor. Sadece Küçükçekmece, Avcılar ve Gaziosmanpaşa belediyeleri görevlerini yapıyor.
Siz oda olarak ne yapıyorsunuz?
Bir denetim kurulumuz var. Sadece şikâyet edebiliyoruz ya da az bir para cezası verebiliyoruz. Tarım Bakanlığı ile fırıncılara ustalık ve sorumlu yöneticilik seminer programları düzenliyoruz.
Peki ambalaj uygulaması?
Kanun diyor ki: "Ekmek ambalajda satılır". Bütün fırıncılar suç işliyor. Ecevit, "Ben ekmeği çıtır severim" dedi diye Tarım Bakanlığı da ekmeği ambalaja sokmaktan vazgeçti.