Bizde standartlar oluşmadığı, kurallar oturmadığı için, her iktidar değişiminde yeni bir uygulama başlıyor sonra da gelen bir daha değiştiriyor. Böyle bir durumu şu anda doktorlar ve diş hekimleri yaşıyor. Kural değişikliği nedeniyle doktorlar ve diş hekimleri bakanlıkla karşı karşıya...
Bundan 6 ay önce Sağlık Bakanlığı, Genel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü'nden gönderilen bir yazı, yaklaşık 4 yıldır uygulanan bir kuralı tamamen değiştirdi. Oysa 1999 yılında doktor ve diş hekimlerinin çalışmalarını düzenleyen uygulama, şirketleşmeyi kolaylaştıran bir yapı getirmişti. Buna göre tek başına veya birkaç kişi bir araya gelerek şirketleşiyor ve vergilerini bu şirket üzerinden ödüyordu...
Benzer uygulama özel hastanelerde çalışan doktorlar ve diş hekimleri için de geçerliydi. Özel hastane, bünyesinde çalıştırdığı doktoru bordrolu göstermek yerine serbest meslek sahibi gibi gösteriyor ve vergisini bu şekilde ödüyordu.
İşte yaklaşık 3 yıl yürürlükte kalan bu uygulama bundan 6 ay önce değiştirildi. Gerekçe şöyleydi: "Sağlık hizmetleri şirketleşerek yürütülemez."
Genelge bir anda ortalığı karıştırdı. Ve binlerce kişi ne yapacağını şaşırdı. Bir kısım doktor ve diş hekimi eskisi gibi vergilerini öderken, bir kısmı yenisine göre ödüyordu.
Yani ortada bir çifte standart vardı. Türkiye Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Yıldırım, olayla ilgili şunları söyledi: "Bu uygulama büyük sıkıntı yarattı. Sağlık Bakanlığı Genel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü 2004 yılında bir genelge gönderdi. Yazıda 'Muayenehanesi olan diş hekimleri bir ticari şirket kurarak hizmet veremez' diyor. Bizde kendilerine şunu söylüyoruz. Diş hekimlerinin kurumlar vergisine mi tabi olduğu yoksa gelir vergisi mükellefi mi olduğu yani tüzel kişilik yoksa gerçek kişilik üzerinde vergi verip vermediği Sağlık Bakanlığı'nı ilgilendirmez. Sağlık Bakanlığı'nın asli görevi verilen hizmet birimindeki yerin tıbbi koşullara uygun olup olmadığına bakar. Bir vatandaş olarak ister kurumlar vergisine tabi olurum, istersem gelir vergisi mükellefi olurum."
Celal Yıldırım'a Genel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü'nün gerekçesini soruyoruz. İşte yanıtı: "1219 sayılı yasayı gerekçe olarak gösteriyor. 1928 yılında çıkmış bir yasa var. O yasaya dayanak olarak kullanıyorlar ama hekimler mesleğine ticari bir boyut katamaz. Bu şu demektir, Bir diş hekimi mesleğini yaparken aynı zamanda o kurumda başka ticari bir işle uğraşamaz. Önemli olan burada mesleğini yapmış olan insanların, mesleğe ticareti karıştırmaması."
Yıldırım'a muayenehaneleri hatırlatarak soruyoruz: "Bakanlık şirketleşerek sağlık hizmeti yürütemez mi diyor?"
İşte cevabı: "Evet öyle. Ama şunu söylüyor, 'poliklinik açanlar,
Merkez açanlar şirket kurabilir, muayenehane açanlar kuramaz' diyor. Bu, tam bir çelişki."
İstanbul'da yaklaşık 25 bin doktor, 6 bin diş hekiminin büyük çoğunluğu bu uygulamadan mağdur. Celal Yıldırım bu konuda yapılan yanlışlığı Sağlık Bakanı'na anlatmaya çalıştıklarını vurguluyor ve ekliyor: "Bu konu ile ilgili 6 aydır uğraşılıyor. Biliyorsunuz Türkiye'nin bürokrasisi hantal ve kısa zamanda sonuç alınamıyor. Geçen hafta cuma günü, bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı gerekli düzenlemeyi yapıp, yazı olarak pazartesi ya da salı günü gönderecek. Yani konu ile ilgili ortak bir karara varıldı."
Aylardır doktor ve diş hekimlerine sıkıntı yaşatan bu sorun da böylece halledilmiş olacak. Tabi bu arada bir aksilik çıkmazsa...