Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Suçlu çocuklara uzanan el

Çocuklar ve suç... Dünyada birbirine hiç yakışmayan iki şey varsa, bu ikisidir. Hiç yakışmıyor çocukları 'suç' kavramı içinde değerlendirmek. Bir toplumun çağdaşlık ölçüsünün en belirgin özelliği bu olmalı.
Oysa bu dünyada çocuklar çok acı çekiyor. Savaşın, sefaletin ve kötü yönetimlerin acısını en fazla çocuklar hissetti.
Ama sadece o değil, toplumu saran şiddetin, sevgisizliğin ve ilgisizliğin ağır faturasını da onlar ödedi.
Kimi canıyla, kimi hayalleriyle... Bizdeki durum da değişik değil... Türkiye'de sayısı 500 bine ulaşan korunmaya muhtaç çocuk var. Bunlardan 90 bini suça bulaşmış. İstanbul, bu konuda da ön planda, tam 30 bin çocuk suç dünyasının içinde.
Başta devlet olmak üzere sivil toplum kuruluşları bu hızlı artış karşısında ciddi hiç bir politika geliştiremedi. Hala tinerci çocuklar gerçeği ortada çözülmeyi bekliyor.
Böyle bir ortamda 'suç' işleyen çocuklara sıcak bir el uzandı... Kadınların kurduğu Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı. Vakfın kuruluş öyküsü on yıl önceye uzanıyor. Bir avuç gönüllü kadın, 1985 yılında Dostlar Dayanışma Derneği'ni kurdu. Amaç belli, yoksul ve düşük gelirli ailelerin çocuklarına ek gelir sağlamak ve onların çeşitli sorunlara çare aramak.
Dernek Sekreteri Nevin Özgün, o günleri şöyle anlatıyor: "Yaklaşık 6-7 yıl gecekondularda, İstanbul'un varoşlarında bu çocuklarla ilgilendik. Bir çok çocuğun sorununa çare aradık ve bulduk. Ancak geldiğimiz noktada acı bir gerçekle yüzyüze kaldık. O da bu ortamların çocukların suça itilmesinde önemli bir etken olmasıydı. Bu noktada biz de Vakfı kurduk."
İşte, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'nın temelleri böyle atıldı.
Ayşe Güney Haştemoğlu, Nurcan Denizli, Hasibe Yeta Şen, Necla Basut, Meri Altıntaş, Esin Üçüncüoğlu ve Nevin Özgün tarafından kurulan Vakıf, bu kez çocuk mahkemelerinin altyapısından, kanunların değiştirilmesine, suç işleyen çocukların aile içi sorunlarına kadar bir dizi konuyla ilgilenmeye başladı.
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Genel Sekreteri Nevin Özgün, asıl işlerinin geleceğe yönelik hazırlıklar olduğunu vurguluyor ve ekliyor: "Suçlu çocukların, mahkemelerde yargılanmasına başlandığından itibaren, mahkeme sonrası, ailelerle irtibat kurma, çocuğun öğrenim görmesini sağlama, gerektiğinde ise barınmalarını sağlama gibi faaliyetlerde de bulunuyoruz. Kadıköy'deki hizmet binamızda pazar günleri yaşları 12 ile 18 arasında değişen 20 çocuk sabahtan akşama değin eğitim, eğlence gibi aktivitelerde yer alıyorlar. Gönüllüler, çocuklara dersler veriyor, kültür gezileri, spor etkinlikleri düzenliyoruz."
Suç işleyen ve korunmaya muhtaç çocukların geleceği için Avrupa Birliği'nden destek aldıklarını belirten Özgün, yeni başlatacakları projeyi şöyle anlatıyor: "120 gence bilgisayarlı muhasebe öğretmeye başlayacağız. Çocuk Mahkemeleri'ne çıkan çocukların gözetim ve denetim altında tutulmaları ve bir kişi tarafından izlenmesi gerekir. Çocuk Mahkemeleri'nde yeterli sayıda görevli bulunmuyor. UNİCEF ile birlikte bu görevlilerin eğitimleri için de bir proje başlatıyoruz."
Nevin Özgün, vakıf çalışanları olarak en mutlu oldukları anı ise şöyle anlatıyor: "Bir zamanlar ellerinden tuttuğumuz o çocukların resim öğretmeni olması, evlenirlerken bizleri düğünlerine davet etmeleri ve bazen de 'çocuğuma senin adını koydum' demeleri bizi son derece duygulandırıyor."

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Tel: 0 216 414 90 78- 449 39 99

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA